Aromātiskais ābolu un bumbieru biezenis.
Aromātiskais ābolu un bumbieru biezenis
1 kg ābolu un bumbieru
180 g cukura
kanēlis un krustnagliņas
Ja āboli ir cieti, tos vispirms 5—10 stundas mērcē aukstā ūdenī. Āboliem un bumbieriem izgriež bojātās vietas un nemizotus sagriež šķēlītēs. Liek katlā un pārlej ūdeni. Kilogramam augļu vajag pusglāzi ūdens. Vārot visu laiku jāmaisa. Kad āboli un bumbieri jau mīksti, tos izberž caur sietu. Masu atkal lej katlā, pievieno cukuru, kanēli un krustnagliņas pēc garšas un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Biezeni pilda sterilizētās burciņās, pasterizē un aizvāko.
Ķirbju un cidoniju kompots
1 kg ķirbju
200 g cidoniju
sīrupam — uz litru ūdens ņem 800 g cukura
Nomizotu ķirbi sagriež kubiņos, cidonijas — šķēlītēs. No ūdens un cukura vāra sīrupu. Verdošā sīrupā ieber pusi cidoniju, kad tās mīkstas, ar putukaroti izsmeļ un pavāra atlikušās cidonijas. Pēc tam tajā pašā sīrupā pavāra ķirbju kubiņus. Burciņās kārtām liek ķirbjus un cidonijas, pārlej ar sīrupu, burkas pasterizē un aizvāko.