Tēvamāsa man iemācīja vārīt miežu biezputru kopā ar žāvētu cūkgaļu. Viņu ģimenē Vīpes pusē tā bieži vārīta.
Tēvamāsa man iemācīja vārīt miežu biezputru kopā ar žāvētu cūkgaļu. Viņu ģimenē Vīpes pusē tā bieži vārīta.
Putraimu biezputra ar žāvētu cūkgaļu
Katliņā ielej ūdeni un uzvāra, tajā liek gabaliņos sadalītu žāvētu cūkas ribiņu vai cauraugušus žāvētus gaļas gabaliņus, vāra pusmīkstus. Tad pievieno miežu putraimus un vāra, līdz biezputra gatava.
Kad putraimi mīksti, katliņam uzliek vāku un uz siltas plītsmalas vēl brīdi putraimiem ļauj uzbriest. Ēd ar paniņām, rūgušpienu, pienu.
Sliņķu kūka
Kamēr putra vārās, cepeškrāsnī var uzcept viltus medusmaizi jeb sliņķu kūku.
Ņem apmēram 0,5 līdz 0,8 litrus ļoti skāba rūgušpiena, kefīra vai pakrējuma (krējuma burciņai apakšā nostājies piens), pievieno glāzi cukura, vienu tējkaroti ar kaudzi dzeramās sodas vai vienu paciņu cepamā pulvera. Maisa ar koka karoti tik ilgi, līdz masa puto. Pievieno kviešu miltus, lai veidotos masa skāba krējuma biezumā. Lej ietaukotā pannā un cep karstā cepeškrāsnī 30 līdz 40 minūšu. Kad kūka gatava, tai ļauj nedaudz atdzist, griež gabaliņos un ēd ar pienu.
Mēs šo kūku saucam arī par nabagu kūku, jo produktu vajag maz, un tie visur ir nopērkami. Kūka ir brūnāka, ja skābāks rūgušpiens. Lielāks pievienotā cukura daudzums dod medus garšu.