Restorāna “Vincents” direktors Mārtiņš Rītiņš un šefpavārs Māris Jansons ar “Siera kluba” starpniecību speciāli “Staburagam” piedāvā receptes, kur ēdieniem izmantots Neretas pienotavas siers “Austris”.
Restorāna “Vincents” direktors Mārtiņš Rītiņš un šefpavārs Māris Jansons ar “Siera kluba” starpniecību speciāli “Staburagam” piedāvā receptes, kur ēdieniem izmantots Neretas pienotavas siers “Austris”.
Teļa gaļas eskalops, pildīts ar sieru “Austris ar čili”
8 teļa gaļas šķēles
12 šķēļu siera
8 šķēles bekona
4 lapiņas salvijas
Panējumam: 200 g rīvmaizes, 2 citronu miza, 20 g sezama sēklu.
Mērcei: 100 g sviesta, 30 g sakapātu pētersīļu, puscitrona sula, sāls un pipari.
Teļa gaļu izklapē, starp divām šķēlēm liek trīs siera šķēles un mazliet apcepta bekona šķēles. Visu panē sagatavotajā rīvmaizē un apcep. Pēc tam cep krāsnī, kamēr gatavs. Beigās gaļai pārlej sviesta mērci. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.
Franču sīpolu zupa ar sieru “Austris ar papriku”
4 sīpoli
280 g siera
100 g sarkanvīna
timiāns, pipari, sāls, eļļa
2 ēdamkarotes tomātu pastas
1 l liellopa gaļas buljona
4 tostermaizes
Sīpolus notīra un sagriež, sieru sarīvē. Sīpolus cep eļļā mīkstus un pievieno tomātu pastu, garšaugus, sarkanvīnu un mazliet pasautē. Tad pievieno buljonu, lai veidotos bieza zupa, un nedaudz pavāra. Gatavo zupu lej krūzēs vai podiņos. Tostermaizi pārgriež pa diagonāli. Katru gabaliņu apgrauzdē un uzliek podiņam. Pārkaisa sarīvētu sieru. Liek cepeškrāsnī, kamēr siers izkūst.
***
Sabiedriskās organizācijas “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova “Staburagam” stāsta, ka klubs Latvijā darbojas jau divus gadus. Tā galvenais uzdevums popularizēt produktu, kuru mūsu senči godājuši jau kopš 16. gadsimta.
Davidanovas kundze citē slaveno pavāru Mārtiņu Rītiņu: “Latvijā sieru pierasts likt uz maizes, taču tas ir unikāls produkts, kuram ir bezgala plašs lietojums: to var likt salātos, zupās un otrajos ēdienos un visbeidzot — desertā.”
100 gramu siera satur cilvēka organismam diennaktī nepieciešamo kalcija devu, pusi piena olbaltumvielu un trešdaļu tauku, kā arī dažādus vitamīnus. Taču Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, patērē ļoti maz siera. Katrs iedzīvotājs apēd 4,8 kilogramus siera gadā. Turpretī Francijā — 40, Itālijā un Grieķijā — 30, Dānijā — 20 kilogramu.