Sestdiena, 20. decembris
Lelde, Sarmis
weather-icon
+3° C, vējš 1.34 m/s, R-DR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Mana recepte

“Veselība”. 2 gurķi, 2 burkāni, 2 āboli, 2 tomāti (vidēja lieluma), 100 g lapiņu salātu, 100 g krējuma, viena ceturtdaļa citrona, seleriju zaļumi, sāls, cukurs.

“Veselība”
2 gurķi, 2 burkāni, 2 āboli, 2 tomāti (vidēja lieluma), 100 g lapiņu salātu, 100 g krējuma, viena ceturtdaļa citrona, seleriju zaļumi, sāls, cukurs.
Gurķus, burkānus, ābolus sagriež nelielos gabaliņos, bet lapiņu salātus sadala 4 daļās un samaisa ar krējumu, pielej citrona sulu, pēc garšas pieber sāli un cukuru. Pasniedzot grezno ar tomātu šķēlītēm un sasmalcinātiem garšsakņu zaļumiem.
Dārzeņu salāti
350 g galviņu kāpostu, 1 burkāns, 100 g zaļo zirnīšu, 100 g majonēzes, vārīta ola, garšsakņu zaļumi, sāls, pipari.
Kāpostus un burkānus sagriež sīkos gabaliņos, pārkaisa ar sāli un pipariem, pieliek zaļos zirnīšus, sagrieztu olu un visu samaisa ar majonēzi. Pasniedzot pārkaisa ar sīki sasmalcinātiem garšsakņu zaļumiem.
Upeņu kompots
2 kg upeņu, 1 litrs ūdens, 400—800 gramu cukura.
Izlasītas un nomazgātas ogas saber emaljētā vai alumīnija katlā un pārlej ar sagatavotu cukura sīrupu (uz litru ūdens 800 gramu cukura), vāra piecas minūtes.
Verdošu kompotu salej karstās dezinficētās burkās un nekavējoties aizvalcē ar novārītiem metāla vāciņiem.
Tad burkas apgriež otrādi uz vāciņa un stundu patur.
Atdzesē apkārtējā gaisā.
Aroniju un pīlādžu sula
Nogatavojušās ogas vispirms sasaldē vai blanšē pirms sulas izspiešanas. Tad izspiež caur sulu spiedi. Iegūto biezo sulu katlā uzkarsē līdz 70—80 grādiem. Virspusē saceļas biezumi, tos nosmeļ ar putu karoti. Sulu izkāš, lej traukos un pasterizē 80 grādu temperatūrā. Puslitra burkas vai pudeles — 15 minūšu, litra traukus — 20 minūšu, trīslitru traukus — 30 minūšu.
Melleņu sula
Mellenes nevajadzētu lasīt puszaļas, bet gan pagaidīt, lai nogatavojas. Tās ir ogas, kas ilgi turas pie mētrām, nav jāuztraucas, ka nobirs. Gatavas, tīras ogas saspaida, liek katlā, pārlej ar nelielu daudzumu ūdens un lēni karsē. Salej marles maisiņā un ļauj sulai brīvi notecēt.
Sulu pilda traukos un pasterizē 80 grādu temperatūrā. Pēc pasterizēšanas hermētiski noslēdz.
Ar omleti pildīta paprika
4 olas, 4 pākstis sarkanās paprikas, 1,4 glāzes gaišā alus, 4 zariņi zaļumu, 4 šķēlītes Holandes siera, 1 ēdamkarote augu eļlas.
Paprikai nogriež kātiņa daļu, izņem sēklotni. Tajā iepilda omletes masu, kas pagatavota no olām, alus un zaļumiem. Virsū uzliek plānas siera šķēlītes un liek dziļākā pannā vai katliņā. Katliņā ielej nedaudz eļļas un ūdens (2 ēdamkarotes). Lai paprika stabilāk turētos, katliņa dibenā ieliek kabaču gredzenus vai salmiņos sagrieztus dārzeņus un liek cepeškrāsnī. Cep, līdz omletes masa sarec un siers nedaudz apbrūninās. Pasniedz ar zaļumiem.
Omlete ar kabačiem
4 olas, 1/4 glāzes piena vai ūdens, 4 ripiņas kabača, 1 ēdamkarote sviesta vai augu eļļas, 2 zariņi zaļumu (dilles, pētersīļi), 2 gredzeni sarkanās paprikas, sāls, baltie pipari pēc garšas.
Jaunus, nepāraugušus kabačus sagriež šķēlītēs un viegli apcep uz pannas taukvielās. Tiem pārlej omletes masu, ko gatavo, olas samaisot ar pienu un garšvielām. Cepšanu turpina uz plīts virsmas, pārsedzot pannu ar vāku, vai cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā. Omleti pasniedz rotātu ar zaļumiem.
Kabaču vietā var izmantot kāpostus, puķkāpostus, burkānus, ābolus, papriku utt.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.