Zivju frikadeļu zupa.
Zivju frikadeļu zupa
3 l ūdens
800 g kartupeļu
50 g sviesta
2 ēdamkarotes skāba krējuma
1 ēdamkarote miltu, sīpoli, zaļumi
Frikadelēm:
800 g zivju
100 g žāvēta trekna speķa
100 g baltmaizes
1 ola
1 sīpols
1 ēdamkarote miltu
Notīrītām zivīm izņem asakas, vairākas reizes samaļ gaļasmašīnā kopā ar sīpoliem, speķi un izmērcētu, nospiestu baltmaizi, pieliek olu, sāli, miltus, labi samīca, izveido apaļas frikadeles. Asakas vāra ūdenī ar garšvielām, izkāš, šķidrumā vāra sagrieztus kartupeļus, pieliek frikadeles un sagrieztus sīpolus. Gatavai zupai pievieno miltu tumi, skābu krējumu, sviestu un sakapātus zaļumus.
***
Zivju zupa ar grūbām
1 kg zivju
1 burkāns
1 pētersīļa sakne
1 selerijas sakne
1 puravs
1 sīpols
8 –– 10 pipari
2 laurulapas
1/2 glāze grūbu
1 ēdamkarote sviesta
Sāli pievieno pēc garšas.
Sagatavo garšvielu novārījumu, izkāš un atdzesē. No grūbām izvāra irdenu biezputru, vārot pieliek 1 ēdamkaroti sviesta. Novārījumā ieliek sagatavotas zivis un vāra, gatavās izņem no novārījuma. Tajā ieliek irdeno biezputru un uzvāra. Pasniedzot zupu pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem. Katrā šķīvī ieliek pa zivs gabalam.