Latvijas rudzu maize ir viens no pašmāju produktiem, kas iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.
Ņemot vērā, ka ziemas mēnešos no dobes plūkto vitamīnu ir mazāk, šo iztrūkumu lieliski palīdzēs kompensēt no rudzu miltiem ceptās maizes sastāvdaļas ēdienu receptēs. Viena no bērnības garšām man ir maizes zupa ar putukrējumu. To pagatavot ir tik vienkārši, ka atliek tikai ķerties klāt. Vispirms rudzu maizes šķēles apgrauzdē cepeškrāsnī no abām pusēm, tad salauž mazākos gabaliņos, liek traukā un pārlej ar verdošu ūdeni, lai maize būtu nosegta. Traukam uzliek vāku un atstāj uz pāris stundām ievilkties. Piedevām var izmantot žāvētas plūmes, aprikozes, dzērvenes vai rozīnes. Tās noskalo un, ja nepieciešams, sagriež mazākos gabaliņos. Kad maize izmirkusi, to sablendē vai saspaida ar biezputras stampiņu, pievieno augļu—ogu piedevas, cukuru pēc garšas, trīs līdz četras ēdamkarotes dzērveņu vai brūkleņu ievārījuma un ēdamkaroti piparkūku garšvielu. Visu masu karsē, nepārtraukti maisot. Ja nav blendēta, kad padzisusi, nedaudz uzputo ar mikseri. Pasniedz ar putukrējumu un ievārījuma “cepurīti”, apkaisa ar pūdercukura sniedziņu. Garšīgi!
Ēdienu, tajā skaitā sāļo, pagatavošanai lieliski noder rīvmaize, kas pagatavota no rudzu maizes. Viens no piemēriem, kur to var pievienot garšas dažādošanai, ir viltotais zaķis. Tā pagatavošanai parastajai kotlešu masai, kurā sajaukta gaļa (aptuveni viens kilograms), sīpols, ķiploks, garšvielas, sāls, pāris olu, pievieno krietnu devu rīvētu burkānu, pāris sauju ātri vārāmo auzu pārslu un krietnu sauju rudzu rīvmaizes, kā arī 100 gramu skābā vīna. Šādi pagatavots un sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni stundu cepts “zaķis” būs aromātisks, sulīgs un lieliski garšos kopā ar rudzu maizes šķēli. ◆
Recepte
Rupjmaizes kārtojums
ar biezpienu
50 g nobriedušas rudzu maizes
20 g medus
40 g biezpiena
15 g cukura
25 g ievārījuma
25 g putukrējuma
Nobriedušu sarīvētu rudzu maizi sajauc ar medu. Biezpiena masu iztrin caur sietu vai izmaļ gaļasmašīnā un sajauc ar cukuru. Traukā liek kārtām maizi, biezpienu un ievārījumu, pēdējā kārtā liek maizi. Grezno ar putukrējumu, želeju vai svaigām ogām, pasniedz ar svaigu pienu.