Pirmdiena, 22. decembris
Saulvedis, Saule
weather-icon
+2° C, vējš 1.67 m/s, Z-ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Lielā dārza oga — ķirbis

Viena no garšīgākajām rudens veltēm ir ķirbis. Vitamīniem bagāto ogu iespējams pagatavot daudzos veidos. Turklāt ēdams ir ne tikai pats ķirbis, bet arī tā sēklas. Oranžā lielā oga ir garšīga ne tikai saldajos, bet arī sāļajos ēdienos, to var konservēt un vārīt ievārījumos. Noteikti rudenī turiet tuvumā ķirbi!

Makaroni ar sierīgo ķirbju mērci

4 porcijām:
200 g makaronu
liels vai divi vidēja lieluma burkāni
sīpols
2 — 3 ķiploka daiviņas
pāris šķēles kūpināta šķiņķa
10 ēdamkarotes ķirbju biezeņa
2 — 3 kārbiņas kausētā siera “Dzintars”
Uzvāra makaronus. Uz rupjās rīves sarīvē burkānus. Smalki sagriež sīpolu un ķiploka daiviņas (ātrākai mērces tapšanai sīpola un ķiploka sasmalcināšanai var izmantot arī virtuves smalcinātāju). Pannā sakarsē eļļu, izcep sarīvētos burkānus un sagrieztos sīpolus un ķiplokus. Ik pa laikam apmaisa, lai nepiedeg. Šķiņķi sagriež kubiņos. Kad burkāni kļuvuši gaiši, pievieno ķirbja biezeni un šķiņķi. Sautē dažas minūtes. Pēc tam pievieno kausēto sieru un vēl kādu laiku pasautē. Pēc garšas mērci papildina ar sāli, maltajiem pipariem. Šoreiz pievienoju arī nedaudz eko buljona pulveri. Visu samaisa. Mērcei pievieno izvārītos makaronus un rūpīgi visu iemaisa. Ja skaļi neteiksiet, ka mērcei klāt ķirbis, to neviens pat nejutīs. ◆

Vitamīniem pilnā glāze
Rudenī, kad dārzi pilni ar vietējām dabas veltēm, noteikti ieteicams ēst sezonāli. Ja mājās ir sulas spiede, vitamīnus var arī izdzert sulas veidā. Ļoti garda sula izdodas no gabaliņa ķirbja, pāris āboliem un bumbieriem, kā arī dažiem burkāniem. Visgardākā Latvijas multiaugļu sula!
Ķirbju biezenis
Daudzu ķirbju recepšu pamatā ir tā biezenis. Ķirbi nomizo un sagriež mazākos gabalos, cep vai nu cepeškrāsnī 200 grādos, līdz tas mīksts, vai arī tvaicē. Var arī vienkārši izvārīt ūdenī. Kad tas ir mīksts, to sablendē. Biezeni var arī sasaldēt un izmantot vēlāk.

Ķirbju cepumi
2 olas
100 g cukura
70 g sviesta
1 tējkarote kanēļa
200 g ķirbju biezeņa
1 tējkarote cepamā pulvera
130 g pilngraudu auzu pārslu
200 g miltu
pēc vēlēšanās — šokolādes graudiņi vai sasmalcināti rieksti

Olas saputo ar cukuru, līdz tas izkusis. Izkausē sviestu un nedaudz atdzesē. Olu masai pievieno klāt ķirbju biezeni, atdzesēto sviestu un samaisa viendabīgā masā. Pievieno sausās sastāvdaļas, izmaisa. Uz plāts izklāj cepamo papīru, kuru nedaudz ieeļļo. Ar ēdamkaroti veido apaļus cepumus. Cep 200 grādu sakarsētā cepeškrāsnī 25 — 30 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.