Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+1° C, vējš 0.45 m/s, D-DA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Lai ēdiens būtu smaržīgs un garšīgs

Veikalos var nopirkt bezgala daudz dažādu paciņu, burciņu, pudelīšu ar garšvielām un to maisījumiem. Ar tām pat “visplānāko” zupu var padarīt baudāmu, bet pārcenšoties — visgaršīgāko ēdienu sabojāt.

Veikalos var nopirkt bezgala daudz dažādu paciņu, burciņu, pudelīšu ar garšvielām un to maisījumiem. Ar tām pat “visplānāko” zupu var padarīt baudāmu, bet pārcenšoties — visgaršīgāko ēdienu sabojāt.
Gan ziedi, gan augļi, gan saknes
Kā garšvielas izmanto dažādas augu daļas, piemēram, no ziediem un ziedu pumpuriem iegūst krustnagliņas un safrānu, bet no mizām — kanēli. No augļiem kā garšvielas izmanto piparus, vaniļu, ķimenes, kardamonu, koriandru, bet no saknēm — ingveru. Ir garšvielas, kuras ēdienam dod īpašu smaržu (muskatrieksts, ķimenes, smaržīgie pipari, pētersīļi, lauru lapas, majorāns) un īpašu garšu (sarkanie pipari, sinepes, mārrutki, melnie un baltie pipari u. c.).
Kanēlis — pulveris un miziņas
Veikalos kanēli var nopirkt galvenokārt pulverī, bet saimnieces nesmādē arī miziņas. Tās var nopirkt arī Skrīveru pārtikas kombinātā. Cena — 50 santīmu par kilogramu.
Kanēlis jāglabā sausā vietā cieši noslēgtā traukā. Kanēli izmanto, konservējot dārzeņus un augļus, kā arī lai piešķirtu īpašu smaržu saldēdieniem vai dzērieniem. Kanēli pieber ēdienam apmēram 10 minūšu pirms gatavības.
Lauru lapas pārāk nekarsēt
Bez lauru lapām droši vien neiztiek neviena saimniece — tās izmanto, gatavojot dažādas zupas, gaļas un zivju ēdienus, marinādes, mērces. Pareizi lietojot, ēdiens būs aromātisks, ja karsēs pārāk ilgi, garša ir rūgtena. Garšvielas ieteicams pievienot 5—10 minūšu pirms karsēšanas beigām.
Muskatrieksts… arī nedarbu slēpšanai
Pirmoreiz muskatriekstu kā garšvielu atklāju viesībās. Tas bija lietots, gatavojot aknu pastēti. Garšoja lieliski. Speciālisti muskatriekstu iesaka pievienot arī kotlešu masai, sautētam broileram austrumnieku gaumē, dārzeņu zupām, kartupeļu biezputrai, olu punšam, augļu salātiem.
Reiz redzēju, kā muskatriekstu grauza divi vīri. Baidoties no sievas brāziena, šādā veidā viņi centās nomākt alkohola smaku.
Kurkumu iesaka ārsti
Mazāk dzirdēta garšviela ir kurkuma jeb indiešu safrāns. To var lietot zivju ēdieniem, salātu mērcēm, makaroniem. Mūsdienu rietumu ārsti to iesaka pret dažādiem iekaisumiem, piemēram, artrītu, akūtām infekcijām un arī dažu veidu vēžu dziedniecībā.
Visilgāk smarža paliek saknē
Ingveram ir patīkama smarža un asa garša. Garšvielu pievieno sasmalcinātā veidā neilgi pirms ēdiena gatavības. To var bērt atsevišķi vai kopā ar muskatriekstu un kardamonu sarkanajās mērcēs, dārzeņu marinādēs. Ingvera sakni ieteicams glabāt veselu, jo tādā veidā visilgāk saglabājas smarža.
Ja garšo vēži un garneles
Lai estragonam ilgāk saglabātos smarža, to samaltu glabā noslēgtā traukā. Šo garšvielu plaši lieto marinādēs, salātos, mērcēs. Arī kā piedevu etiķim, sālot un marinējot gurķus un tomātus, vārot vēžus un garneles.
Baktēriju “bendes”
Nevajag aizmirst, ka arī ķiploki un sīpoli ir garšvielas. Tie ne tikai piedod ēdienam garšu, bet iznīcina arī baktērijas. Ķiploki, sīpoli un saldie pipari šajā ziņā nepārspējami, jo spēju iznīcināt baktērijas saglabā pat pēc pamatīgas termiskas apstrādes.
Čili un melnie pipari stimulē gremošanas procesus. To vajadzētu atcerēties cilvēkiem, kurus uztrauc pārlieku lielais svars. Paātrinātā vielmaiņa neļauj uzsūkties taukiem.
Dažas ilgi termiski apstrādātas garšvielas zaudē savas labās īpašības, piemēram, pētersīļi, baziliks, majorāns, maltie pipari. Šīs garšvielas ēdienam jāpievieno neilgi pirms gatavības.
Nebaidieties eksperimentēt!
Eksperimenti virtuvē neiznāk dārgi. Kādu garšvielu izvēlēties un cik daudz tās likt — tas katra paša ziņā. Garšvielas lielākoties ir nelielā iepakojumā, un cena ir pieņemama.
***
Izziņai
* Garšvielas rosina apetīti, veicina kuņģa sulas izdalīšanos un uzlabo vielmaiņu, tomēr pārmērīgā daudzumā tās kairina gremošanas orgānu gļotādu, īpaši kaitīgi tas ir cilvēkiem, kuri sirgst ar kuņģa un zarnu trakta slimībām.
* Garšvielām būtu tikai jāuzlabo ēdiena garša, nevis jāmaina tā.
* Garšvielas neiesaka izmantot, lai novērstu sliktu produktu smaku, ja tie jau sākuši bojāties.
* Lai veicinātu ēstgribu, ēdienam jāpievieno gan aromātiskās garšvielas, gan arī tās, kas dod īpašu garšu.
* Ja vienas un tās pašas garšvielas izmanto dažādos ēdienos nemainīgi, ar laiku visi ēdienu smaržas un garšas ziņā kļūst vienādi.
* Pārmērīga garšvielu izmantošana var sabojāt maltīti.
* Ja ēdienu karsē vai vāra, garšu un smaržu nosaka karstam.
* Par garšvielām var izmantot arī dažas ārstnieciskas zālītes, piemēram, ķimenes, anīsu, estragonu, piparmētru, kadiķi, koriandru, baziliku, rozmarīnu.
* Ēdieniem ar spilgtām smaržas un garšas īpašībām pievienot garšvielas nav nepieciešams.
“Skatlogs”
***
Fakts
Visvērtīgākās garšvielas vitamīnu daudzuma ziņā ir: pētersīļi, loki, sīpoli, selerijas lapas, ķiploki, mārrutki un sarkanie pipari.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.