Ceturtdiena, 11. septembris
Signe, Signija
weather-icon
+19° C, vējš 0.89 m/s, D-DA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Labu apetīti!

Marinēti cāļu spārniņi folijā

Sastāvdaļas:
1 — 1,5 kilogrami cāļu spārniņu
2 — 3 sīpoli
3 — 5 ķiploka daiviņas
2 ēdamkarotes sojas mērces
 ēdamkarote citrona sulas
 ēdamkarote augu eļļas
 sāls un citas garšvielas pēc vajadzības

Šie garšīgie spārniņi ātri pazuda no šķīvja. Daudzi gan uzskata, ka putnu ādiņas, lai gan ir ļoti garšīgas, taču ir arī kalorijām bagātas, tādēļ cenšas tās atdalīt un uzturā nelietot. Tomēr tik traki neesot — ja var ticēt, tās noderot organisma imunitātes stiprināšanai, kā arī — vistas ādā esot nepiesātinātie tauki, kas ir ļoti vajadzīgi sirdsdarbībai, turklāt, tās izmetot, atbrīvojamies arī no derīgā proteīna.
   Spārniņus noskaloju un apsusināju papīra dvielī. Sīpolus un ķiplokus notīrīju un sarīvēju, pievienoju sojas mērci, sāli, garš­vielas, citrona sulu un augu eļļu. Piekaisīju arī pāris tējkarotes cukura un garšvielas putnu gaļai. Visu labi samaisīju. Ar iegūto marinādi pārlēju spārniņus un rūpīgi sajaucu. Liku bļodu ledusskapī, lai gaļa iemarinējas. Tam nepieciešamas vismaz divas stundas, taču varam atstāt to tā arī pa nakti. Spārniņus ar marinādi izkārtoju uz plāts, kas izklāta ar foliju, un arī cieši pārsedzu ar foliju. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī gandrīz stundu. Pēc tam foliju noņēmu un liku gaļu atpakaļ krāsnī vēl apbrūnināties no virspuses.

Mazliet citādākas maizītes ar šprotēm 

Sastāv­daļas:
kārbiņa šprotu eļļā
rudzu vai kāda cita maize
2 ķiploka daiviņas
1 — 2 svaigi vai konservēti gurķi
svaigais krēmsiers vai majonēze

Šos it kā jau ierastos, bet varbūt pat aizmirstos zivju konservus, varam pasniegt svētdienīgāk un kārdinošāk. Šim nolūkam rupjmaizes šķēlītes no abām pusēm apcepu pannā ar nelielu daudzumu augu eļļas. Katru pēc tam vēl ierīvēju ar ķiplokiem. Svaigo gurķi sagriezu mazliet iegarenās ripiņās.
Katru maizīti pārsmērēju vispirms ar krēmsieru (ja tā ir ērtāk, varam izmantot majonēzi), tad liku gurķa ripiņu, ko savukārt rotāju ar divām zivtiņām. Kopumā — ļoti garšīgas uzkodas, pasniedz kaut svētku galdā!

Salāti  “Fitness” 

Sastāvdaļas:
200 gramu svaigu kāpostu
150 gramu konservētas kukurūzas
100 gramu krabju nūjiņu
tomāts
gurķis
olīveļļa
sāls
Šo garšīgo un vieglo salātu pagatavošanai šoreiz gan izmantoju tā saukto Ķīnas kāpostu svaigā vietā. To smalki sagriezu. Gurķi nomizoju un sagriezu pusripiņās, tomātu — nelielos gabaliņos, bet surimi nūjiņas — ripiņās. Visas sastāvdaļas bļodā sajaucu, pēc garšas pievienoju sāli un pārlēju ar nelielu eļļas daudzumu. Pavisam vienkārši un — bez tā peltās majonēzes!

Tarte ar pildījumu  
Sastāvdaļas:
Mīklai
200 līdz 250 gramu miltu
125 grami sviesta
70 gramu cukura
ola
Pildījumam
2 glāzes ķirbju biezeņa
kārbiņa iebiezinātā piena ar cukuru
2 olas
0,5 tējkarotes kanēļa
0,5 tējkarotes malta ingvera
 šķipsniņa malta muskatrieksta
Kaut kas no ķirbja. Šo gardo tarti (nejaukt šo franču vārdu ar ierasto konditorejas izstrādājumu ar rotāto virsmu — torti) jeb groziņpīrāgu izcept nebija grūti. Nepieciešamo ķirbju biezeni jau biju pagatavojusi iepriekš un noglabājusi ledusskapī. Lai to iegūtu, izvēlējos vienkāršāko variantu — ķirbja gabaliņus izsautēju nelielā ūdens daudzumā, tad nokāsu un sastampāju biezenī, taču iztīrītu un gabaliņos sagrieztu ķirbi varot dažas minūtes pasautēt arī mikroviļņu krāsnī vai cepeškrāsnī un tad sablendēt.
Atlika pagatavot mīklu. Miltus saberzu kopā ar sviestu. Tad pievienoju cukuru, olu un samīcīju mīklu, savēlu to bumbā un uz apmēram stundu ievietoju ledusskapī. Tikmēr jau gatavoju pildījumu — ķirbju biezenim piemaisīju iebiezināto pienu ar cukuru, piekaisot arī garšvielas. Piesitu arī olas un visu ar putojamo slotiņu sakūlu viendabīgā masā.
Mīklu izņēmu no ledusskapja un izveltnēju uz cepamā papīra tā, lai, kopā ar to ievietojot veidnē ar noņemamo gredzenu, izveidotos arī mīklas apmalīte. Nu varēju liet pildījumu “groziņā” un izlīdzināt. Veidni ievietoju uzkarsētā cepeškrāsnī. Vispirms 15 minūtes cepu pīrāgu 200 grādu temperatūrā, pēc tam temperatūru samazināju līdz 170 grādiem un cepu vēl 40 — 45 minūtes līdz gatavībai.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.