Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-4° C, vējš 0.89 m/s, Z-ZA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Labu apetīti!

Garšīgas maltītes ar griķiem, rīsiem un makaroniem

Santa Sinka

Šis laiks mums visiem ir neierasts, jāievēro virkne norādījumu no valsts un pašvaldības saistībā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju Covid-19 vīrusa ierobežošanai un jābūt atbildīgiem. Tagad vairāk kā jebkad mēs izjūtam māju nozīmi, esot kopā ar ģimeni. Ne tikai mācības bērniem notiek attālināti, daudzi pieaugušie darbu veic attālināti. Internetā klejo tēmturi jeb mirkļabirkas #paliecmājās un #mēnesisRadot. Radoši var izpausties arī virtuvē, jo, iespējams, tagad biežāk kā līdz šim māju piepildīs pašu gatavota ēdiena smarža. Šoreiz izvēlējos dalīties ar receptēm, kurās pamata sastāvdaļa ir griķi, rīsi un makaroni. Jo tieši šie ir produkti, kurus pēdējās nedēļas laikā cilvēki pirka vairumā. Lai ierastie makaronu, griķu un rīsu ēdieni ar laiku neapniktu, katram no tiem pievienojot vēl dažas sastāvdaļas, sanāks garda maltīte. Iespējams, tā nākotnē kļūs par jūsu ģimenes iecienītām pusdienām vai vakariņām. Šis ir arī īstais brīdis, lai vēlreiz kārtīgi aplūkotu savu garšvielu un piedevu plauktu, jo nereti tajā ir atrodami dažādi labumi. ◆

Griķi ar sēnēm un olīvām

Sastāvdaļas:
250 g griķu putraimu
svaigi šampinjoni vai pogu
sēnes
1 ēdamkarote sviesta
1 ēdamkarote olīveļļas
pētersīļi
125 g melnās olīvas
bez kauliņiem
Tamari (sojas mērce)
sāls

Pagatavošana:
Līdzīgi kā vārot rīsus, uz divām glāzēm ūdens pievieno glāzi griķu, pēc tam katlā pievieno ēdamkaroti sviesta un vienu tējkaroti sāls. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad samazina siltumu un uz lēnas uguns vāra divdesmit minūtes.
Kamēr vārās griķi, plānās šķēlēs sagriež izvēlētās sēnes (var izmantot dažādas). Sagriež olīvas un sasmalcina pētersīļus. Sēnes cep pannā, līdz tās ir viegli brūnas no abām pusēm, klāt pievienojot olīvas un sojas mērci. Kad sēnes un olīvas saceptas, tās samaisa kopā ar griķu putraimiem un sasmalcinātajiem pētersīļiem. Aromāti diezgan labi līdzsvaro viens otru.
Šo griķu ēdienu var pasniegt gan siltu, gan aukstu. Ēdiens labi uzglabājas ledus­skapī. ◆

 Cēzara salāti ar vistu  un makaroniem
Sastāvdaļas mērcei
2 tējkarotes Dižonas sinepju
2 ēdamkarotes svaigas citrona sulas
1 tējkarote anšovu pastas
2 tējkarotes malta ķiploka
90 g majonēzes
100 g smalki sarīvēta Parmezāna siera
2 tējkarotes Vorčesteršīras mērces
Makaronu salātiem
1/2 paciņa makaronu (pēc izvēles un gaumes)
1 iepakojums romiešu salātu
smalki sagriezta vistas fileja
baltmaize grauzdēšanai
Parmezāna siers pasniegšanai

Pagatavošana:
Vidējā bļodā saputo kopā Dižonas sinepes, citrona sulu, Vorčesteršīras mērci, majonēzi, malto ķiploku un anšovu pastu, līdz tie ir viendabīgā masā. Noslēgumā iemaisa sarīvēto Parmezāna sieru un 1/4 tējkarotes piparu. Noliek trauku ar mērci malā, lai sāktu gatavot salātus. Uzkarsē lielā katlā ūdeni. Pievieno makaronus, šķipsniņu sāls un vāra aptuveni desmit minūtes. Nokāš makaronus un ievieto tos lielā pasniegšanas traukā.
Kamēr vārās makaroni, pannā apcep nelielos gabaliņos sagrieztu vistas fileju. Esmu iesākusi fileju cept, pirms tam pannā ieklājot cepamo papīru un to nokaisot ar dažādām garšvielām. Sagriež romiešu salātus nelielos gabalos, baltmaizi — mazos kubiņos grauzdēšanai. Tam mājas apstākļos izmantoju tosteri. Salātus un gaļu pievieno makaroniem, samaisa, dekorē ar grauzdiņiem un sieru. Pārlej ar pašu gatavoto mērci un pasniedz siltu. ◆

Rīsi ar laimu un pupiņām
Sastāvdaļas:
500 ml vistas vai dārzeņu buljona
1 paciņa rīsu
1/4 tējkarotes sāls
4 maltas ķiploku daiviņas
2 ēdamkarotes svaigi spiestas laima sulas (vispirms lieciet 1 ēdamkaroti, pirms pievienojat otru)
kārba melno pupiņu
svaigs koriandrs
Pagatavošana:
Katlā lej vistas buljonu, pieliek nevārītus rīsus, 1/4 tējkarotes sāls un malto ķiploku. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Visu labi samaisa. Samazina siltumu un atstāj uz lēnas uguns. Katlam uzliek vāku. Vāra uz lēnas uguns 15 līdz 20 minūtes, līdz rīsi izvārījušies.
Noņem katlu no plīts. Vārītajos rīsos iejauc ēdamkaroti svaigi spiestas laima sulas, melnās pupiņas (noskalotas un nosusinātas) un svaigu, smalcinātu korian­dru.
Pēc garšas pievieno sāli un vēl vienu ēdamkaroti laima sulas (vispirms pagaršojiet, vai tas vispār ir nepieciešams, iespējams, jums garša liksies par spēcīgu). Ēdiens gatavs! ◆

Kad desa un siers jau apnikuši…

Sviestmaize ir visvienkāršākais un ātrākais man zināmais izsalkuma remdinātājs. Tas ir arī viens no pirmajiem ēdieniem, ko iemācās pagatavot jau pavisam mazi bērni. Kad jādomā, ko likt uz maizītes, pirmā doma ir desa un siers. Taču nevajadzētu pie tā apstāties. Pavisam neliela darbošanās virtuvē, un sviestmaizes varam padarīt garšīgākas un neikdienišķākas.
Evas Lankas teksts un foto

Laša krēmsiers
Pēc nosaukuma šķiet, ka šis krēmsiers ir dārgs, taču realitātē izmaksas ir pavisam nelielas. Lai iegūtu laša gaļu, nemaz nav jāpērk fileja, par draudzīgu cenu var iegā­dāties laša atgriezumus jeb asakas, kas arī vēl satur laša gaļu.
Krēmsiera pagatavošanai iegādājos 1 kg laša lielās asakas. Novārīju tās dārzeņu buljonā, klāt piegriežot sīpolu un burkānu. Pēc tam atlika ķēpīgākā daļa — no asakām atdalīt laša gaļu. Man sanāca aptuveni 400 g gaļas. Daļu izmantoju krēmsiera pagatavošanā, pārējo ievietoju saldētavā (no tās sanāk arī garda mērce). Der atcerēties, ka arī iegūto zivs buljonu var sasaldēt un pēc tam izmantot zupu vai risoto pa­gatavošanā.

Sastāvdaļas:   
250 g vārītas laša gaļas
100 g krēmsiera
pēc garšas — sāls, pipari, citrona sula
Pagatavošana:
Sastāvdaļas sablendē. Pēc garšas iemaisa sāli, piparus un citrona sulu. Lieliski garšo uz maizītes, kā arī iesmērēts lavašā. Ja krēmsieru vēlas biezākas konsistences, pieblendē klāt biezpienu. ◆

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.