Ķiploki ir ļoti efektīvi cīņā ar dažādiem mikrobiem un infekcijām.
Ķiploki ir ļoti efektīvi cīņā ar dažādiem mikrobiem un infekcijām.
Itāļu un ķīniešu virtuve bez ķiploka vispār nav iedomājama. Šis baltais augs satur veselībai derīgas vielas — A un C vitamīnu.
Mediķi atklājuši, ka ķiploks ir efektīvs līdzeklis, kas pasargā no asins trombu veidošanās, vēža un sirds slimībām, kā arī samazina holesterīna līmeni un asinsspiedienu, uzlabo atmiņu, padara elastīgākus asinsvadus un stiprina imūnsistēmu. Ķiploks iznīcina arī “Helicobacter pylori” — baktēriju, kuras ietekmē rodas kuņģa čūla. Šis augs attīra organismu no sāļiem, uzlabo vielmaiņu.
Zinātnieki izpētīja divus rajonus Ķīnā. Viena rajona ļaudis uzturā bieži izmantoja ķiploku — septiņas daiviņas dienā, bet otrā apgabalā cilvēki ne īpaši cienīja šo augu — ēda mazāk kā pusdaiviņu dienā. Rezultāti bija ļoti interesanti. Tie, kuri ēda daudz ķiploku, ar kuņģa vēzi neslimoja. Ķiplokiem līdzīgu ārstniecisku efektu dod arī sīpoli un parastā raudene.
Taču cilvēkiem, kuriem ir hroniskas gremošanas problēmas, piemēram, gastrīts, nevajadzētu uzturā lietot daudz ķiploku, jo tas kairina zarnu traktu, un pēc vairākām ķiploku maizītēm var sāpēt vēders. Ļaudīm, kuri lieto medikamentus kā “DiaBeta” vai “Glucotrol”, kas pazemina cukura līmeni asinīs, arī jāuzmanās no ķiploku pārdozēšanas.
Daudzi ķiploku nelieto uzturā tikai tāpēc, ka to specifiskais aromāts pēc ēšanas vēl ilgi jūtams elpā. Lai, runājot ar cilvēkiem, nebūtu jāliek maska, jāpakošļā pētersīļu lapiņa vai sakne. Noder arī kalmes sakne vai skābi kāposti.
Glābj no mēra
Sena leģenda vēsta, ka ķiploki palīdzējuši četriem katordzniekiem nesaslimt ar mēri, kas 1721. gadā plosījās Marseļā. Ieslodzītos atbrīvoja no cietuma ar noteikumu, ka viņi apglabās tos cilvēkus, kuri miruši no mēra. Katordznieki izdzīvoja, jo bija ieraduši katru dienu izdzert ar etiķi un vīnu sajauktu ķiploku sulu.
Labu apetīti!
250 gramu biezpiena, 50 g izkausēta sviesta, 50 g sarīvēta siera, trīs ēdamkarotes majonēzes, viena ķiploka daiviņa, viena ēdamkarote citrona sulas, zaļumi.
Ķiploku saspiež spiedē, rūpīgi samaisa kopā ar visām sastāvdaļām. No iegūtās masas veido bumbiņas, kuras apviļā sarīvētā kaltētā rupjmaizē.
“Jaunā Avīze”