Amerikāņu zinātnieki atklājuši, ka ēdienkartē bieži iekļauta tomātu mērce, kečups un citi tomātu produkti vīriešiem mazina risku saslimt ar prostatas vēzi.
Amerikāņu zinātnieki atklājuši, ka ēdienkartē bieži iekļauta tomātu mērce, kečups un citi tomātu produkti vīriešiem mazina risku saslimt ar prostatas vēzi.
Pētot 47000 vīriešu ēšanas paradumus laikā no 1986. līdz 1998. gadam, konstatēts, ka tie, kuri vismaz pāris reižu nedēļā uzturā bija lietojuši tomātu produktus, par 24% līdz 36% bija samazinājuši iespēju saslimt ar šo slimību. Zinātnieki to izskaidro ar ļoti augsto antioksidanta (lycopene) daudzumu tomātu produktos.
Izrādās, ka ēdienā pagatavoti tomāti šajā ziņā ir pat efektīvāki par svaigiem. Īpaši labi izteiktas aizsardzības spējas ir spageti mērcei, ko pagatavo no svaigiem tomātiem bez miziņas. Zinātnieki arī uzsver, ka tomātu produkti varētu būt tikai maza daļiņa no kopējā uztura, kurā vēlams iekļaut arī citus dārzeņus un augļus un kura tauku daudzumam jābūt mazam.
“Veselība”