Pienā vārīti kartupeļi.
Pienā vārīti kartupeļi
800 g kartupeļu, 1—1,5 glāzes piena, ēdamkarote sviesta, sāls, sasmalcināti zaļumi.
Nomizotus kartupeļus noskalo, sagriež vidēja lieluma kubiņos, liek sautējamā katliņā, pārlej ar verdošu ūdeni, lai būtu tikko apsegti, pieliek sāli, vāra pusmīkstus, ūdeni nokāš, kartupeļus pārlej ar karstu pienu un turpina sautēt, līdz tie mīksti (sautējot jāapmaisa, jāraugās, lai nepiedeg). Kartupeļiem pieliek sviestu, sasmalcinātus zaļumus, izmaisa.
Pildīti kartupeļu plācenīši
No kartupeļu veltnīšu masas izveido plācenīšus, pildījumam izmanto saldskābus kāpostus, ceptu sasmalcinātu speķi ar sīpoliem, sasmalcinātas ceptas sēnes vai citus pildījumus. Pildītos plācenīšus apviļā sakultā olas baltumā, rīvmaizē un sakarsētā augu eļļā cep brūnus. Pasniedz ar skābu krējumu vai tomātu mērci.
Krējuma mērcē sacepti kartupeļi
500 g kartupeļu, 150 g skāba krējuma mērces, 15—20 g Čedaras siera, sviests vai augu eļļa, rīvmaize.
Ar mizu vārītus kartupeļus nomizo, sagriež šķēlītēs, liek ietaukotā, ar rīvmaizi izkaisītā veidnē vai dziļā pannā, pārlej ar krējuma mērci, pārkaisa ar sarīvētu sieru un cep cepeškrāsnī.
Krējuma mērce: 75 g ūdens vai buljona, 75 g skāba krējuma, 15 g sviesta, 10 g kviešu miltu, sāls, pipari vai “Vegeta”.
Miltus sviestā izkarsē, pielej ūdeni vai buljonu, izmaisa un lēni vāra desmit minūšu. Tad pievieno krējumu, sāli, piparus, turpina vārīt piecas minūtes.