Trešdiena, 24. decembris
Ādams, Ieva
weather-icon
+1° C, vējš 1.34 m/s, R-ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Kāpēc ievest, ja var audzēt pats

Skrīveru zinātnes centra agronomijas doktore Gunta Bērziņa uzskata, ka piparmētru audzēšana varētu būt lieliska papildus nozare zemnieku saimniecībās.

Skrīveru zinātnes centra agronomijas doktore Gunta Bērziņa uzskata, ka piparmētru audzēšana varētu būt lieliska papildus nozare zemnieku saimniecībās. Viņa šobrīd pēta, kādas slimības apdraud šo augu un kā pret tām cīnīties.
Ieved no ārzemēm
Piparmētra ir pieprasīts garšaugs, labs nektāraugs un piemērots ēterisko eļļu iegūšanai. Taču, tā kā dažādu slimību dēļ Latvijā nevar iegūt labu piparmētru ražu, piparmētras un to sakneņus ieved no ārzemēm.
Bet kāpēc ievest to, ko var mēģināt izaudzēt pats? Pagājušajā gadā pēc Latvijas lauksaimniecības konsultāciju centra pasūtījuma Skrīveru zinātnes centrā ierīkoti izmēģinājumu lauciņi ar mērķi noskaidrot piparmētru slimību izplatīšanos, pārbaudīt un izstrādāt bioloģisko metodi augu slimību ierobežošanai, kas nodrošinātu ekoloģiski tīras produkcijas iegūšanu.
Apdraud rūsa un miltrasa
Pagājušajā gadā ap 10. jūliju piparmētras jau ziedēja, bet šogad vēlā pavasara dēļ viss attīstās lēnāk. Tikai pēc siltā jūnija lietus piparmētras sāka strauji augt, taču spēcīga krusa aplauza augu galotnes. Piparmētru pētnieki priecājas, ka šogad augiem vēl nav manītas slimības. Pērn tiem bijusi rūsa un miltrasa — izplatītākās piparmētrām. Kaitīgāka ir rūsa, jo tā bojā lapas.
Pēc pirmā gada pētījumiem efektīvākais slimību ierobežošanas bioloģiskais līdzeklis izrādījās trihodermīns un šķīdums “U” (pelni+ūdens+ķiploki+kālija permanganāts+naža gals zaļo ziepju, lai šķidrums labāk pielīp augiem). Apsmidzinot augus pēc pirmo slimības pazīmju parādīšanās, šis preparāts novērš lapu bojāšanos, un var iegūt labu un augstvērtīgu ražu.
Aizkrauklē neaudzē
Skrīveru zinātnes centra izmēģinājumu lauciņos savāktas vairākas šķirnes aromātisko augu. No ēteriskajiem augiem tieši piparmētrās ir visvairāk ēterisko vielu — 3—4 procenti, tāpēc tās daudz izmanto farmakoloģijā. Ja vien zemnieki rastu iespēju tās realizēt, piparmētru audzēšana varētu būt neliela, bet laba papildus nozare lauku saimniecībās. Aizkraukles rajonā kādreiz piparmētras audzēja Pļaviņu pusē, bet nu pie mums diemžēl neviens ar to nenodarbojas. Vairāki piparmētru audzētāji ir Mālpilī.
Iznīcināt grūti
Piparmētras ir visai izturīgas, tām tikai nepatīk sals, tāpēc jādomā par to piesegšanu ziemā. Tās ir ļoti dzīvelīgas. Piemēram, pagājušajā gadā vienu piparmētru lauciņu skrīverieši aparuši, ar frēzi sagraizījuši augu saknes, bet šogad tās atkal kupli saaugušas. Šiem augiem patīk organiskām vielām bagāta augsne. Piparmētras vienā laukā var audzēt trīs, četrus gadus, tad tās jāpārstāda. Tajā pašā laukā tās atkal var stādīt pēc pieciem gadiem.
Plāno audzēt stādus
Gunta Bērziņa turpina: “Sākotnēji mūsu uzdevums bija izpētīt slimības un to apkarošanu, bet nu esam iecerējuši šo projektu attīstīt, lai tirgū varētu piedāvāt gatavo produkciju un arī pavairot piparmētras stādiem, kā arī pārdot to sakneņus. Ierīkojot piparmētru lauku, izdevīgāk stādīt to dēstus, jo stādu vajag divas reizes mazāk nekā sakneņu. Pavasarī jau varēsim piedāvāt šķirnes ‘Priluksaja’ stādus.
Dietoloģe Lolita Neimane piparmētras iesaka lietot ēdienu gatavošanā. Tās var lietot gan svaigas, gan kaltētas. Piparmētra kā garšviela ir lieliska dzērienos, desertos, salātos un mērcēs, jo dod tiem interesantu krāsu, svaigu un atspirdzinošu garšu.
***
* Slāpes labi remdē piparmētru dzēriens. Ar ūdeni aplietas lapas slēgtā traukā uz mazas uguns vāra 3—5 minūtes. Izkāš, pievieno cukuru un vāra vēl 2—3 minūtes, pēc tam atdzesē. Uz litru ūdens ņem 10 g lapiņu, 20 g cukura.
* Piparmētru sīrupu lieto apetītes uzlabošanai pa ēdamkarotei trīs reizes dienā. Ar sīrupu var aromatizēt dzērienus, to var pievienot tējām.
* Emaljētā kastrolī ielej 0,5 l ūdens, pievieno 500 g cukura, uzvāra, noņem putas, pievieno 50 g svaigu sagrieztu piparmētru lapu, no jauna uzvāra, nosedz ar vāku, patur 1 stundu, tad salej pudelēs.
* Sacukurotas piparmētru lapas var lietot desertu rotāšanai.
Lapas nomazgā, apžāvē, tad no abām pusēm apsmērē ar olbaltumu, apmērcē pūdercukurā, izliek uz pergamenta papīra un ļauj labi apžūt, tad uzmanīgi saliek stikla burciņā. Tādas lapiņas būs skaistas un aromātiskas visu gadu.
* Piparmētru mērce. Sasmalcina svaigas vai žāvētas piparmētru lapas, pievieno nedaudz cukura un 9% galda etiķi tik daudz, lai tās kļūtu mitras, ļauj dažas stundas ievilkties. Tad pēc garšas pievieno cepeša mērcei.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.