Tiem, kuri mājās gatavo dažādus sacepumus, cep kūkas, kēksus, citus saldumus, lieti noderēs dažādu formu un materiālu veidnes.
Tiem, kuri mājās gatavo dažādus sacepumus, cep kūkas, kēksus, citus saldumus, lieti noderēs dažādu formu un materiālu veidnes. Tās plašā izvēlē nopērkamas Aizkraukles veikalos.
Visdažādāko formu un materiālu cepamo veidņu cenas visbiežāk atkarīgas no materiāla, ar kuru panna pārklāta, un tās izmēra. Jo labāks pārklājums un lielāka forma, jo cena augstāka. Cenas svārstās no pusotra līdz desmit latiem.
Visdārgākās ir cepamās formas ar teflona pārklājumu. Tās ērtas tālab, ka produkti tajās nepiedeg pat tad, ja pirms cepšanas forma nav ietaukota. Nav vajadzīgs arī cepamais papīrs. Lietojot formas ar teflona pārklājumu, jāatceras, ka to nedrīkst saskrāpēt — vislabāk gatavo produktu izņemt no formas ar koka lāpstiņu. Formu nedrīkst tīrīt ar metāla skrāpi. Tā jāmazgā, izmantojot mīkstu sūkli.
Metāla cepamie trauki bez īpašiem pārklājumiem ir lētāki. Tos lietojot, veidne jāietauko vai jālieto cepamo papīru, lai kūku bez problēmām varētu izņemt no formas, toties, ja nejauši piedeg, var droši izmantot visus iespējamos tīrīšanas paņēmienus.
Cepamās formas var izmantot ne tikai cepšanai, sevišķi, ja tās ir ar kādu neparastāku rakstu vai izveidotas dzīvnieka formā. Tajās lieliski var gatavot želeju un krēmu.
Nopērkamas arī karstumizturīgas stikla veidnes. Aizkraukles veikalos tās maksā no diviem līdz septiņiem latiem atkarībā no formas un izmēra. Šīs stikla formas gan vairāk domātas dažādu ēdienu pagatavošanai, nevis kūku cepšanai. Šādā traukā labi izskatīsies kārtains dārzeņu sacepums vai lazanja. Karstus stikla traukus nedrīkst likt aukstā ūdenī vai ledusskapī.
DERĪGI PADOMI
* Lai cepums nesalūztu, izņemot no formas, tam vispirms jāļauj atdzist.
* Lai no formas varētu izņemt želeju vai krēmu, formu pirms tam vajag ietaukot ar eļļu un izkaisīt ar pūdercukuru.
* Cepot kēksu, formas izsijāšanai der arī malti rieksti. Tie neļaus mīklai piedegt un radīs brīnišķīgu aromātu.