Piektdiena, 26. decembris
Dainuvīte, Gija, Megija
weather-icon
+3° C, vējš 1.34 m/s, Z vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Kā pēc svētkiem ilgāk uzglabāt saldumus?

Gada nogalē viena no populārākajām dāvanām ir saldumi, tāpēc tie mēdz uzkrāties lielos daudzumos. Lai saldumi, stāvot ilgstoši, nebūtu jāmet ārā, uztura speciālisti iesaka ievērot vairākus noteikumus.
Tālāk no augļiem
Par šokolādes uzglabāšanu jāatceras, ka saldajam kakao pupiņu izstrādājumam patīk, ja tas tiek nolikts atbilstošā vietā. Šokolādi nedrīkst uzglabāt ilgāk par termiņu, kas norādīts uz paciņas, jo ilgākā periodā tajā var izveidoties cilvēka organismam nevēlamas baktērijas. Ēst iesaka šokolādi, kas ir istabas temperatūrā. Lai šokolāde sniegtu patiesu garšas baudījumu ar smaržu un izsmalcinātām garšas niansēm, tai nepieciešami atbilstoši uzglabāšanas apstākļi. Jo mazāk piedevu un tauku, kā arī lielāks kakao sastāvs, jo ilgāks ir šokolādes uzglabāšanas laiks. Piemēram, tumšo šokolādi var uzglabāt līdz pat astoņiem mēnešiem. Ja šokolādē ir rieksti un rozīnes, termiņš samazinās. Šokolādi nedrīkst turēt līdzās augļiem un dārzeņiem, jo tajos mēdz būt tārpi. Ilgākā periodā un neievērojot uzglabāšanas noteikumus, šokolādi var iekārot arī pārtikas svilnis un citi mājas kukaiņi. Drošības labad šokolādi var ievietot noslēgtā traukā vai papildu iepakojumā.
Savukārt balto šokolādi neiesaka glabāt ilgāk par mēnesi, jo tā ir vistreknākā šokolāde, kuras sastāvā vispār nav kakao masas. Šokolādes konfektes ar pildījumu nav ieteicams glabāt ilgāk par divām nedēļām.
Neglabāt ledusskapī
Temperatūras maiņas ietekmē uz šokolādes veidojas tā sauktā sarma — no tās atdalās kakao sviesta kristāli, paaugstinās ūdens saturs un izšķīdušais cukurs pēc iztvaikošanas veido cukura kristālus, kas izskatās pēc sarmas. Šāda šokolāde ir mainījusi savu garšu un smaržu, taču cilvēka organismam nav bīstama. Karstā laikā vai ļoti siltās telpās šokolādi, pirms tam labi ietinot gaisu necaurlaidīgā materiālā, var uzglabāt ledusskapī — svarīgi nodrošināt, lai šokolāde nepiesūcas ar ledusskapja aromātiem.
Šokolādei patīk vēsas un tumšas vietas, kur ir ap plus 18 grādu silts ar mitruma līmeni zem 50 procentiem. Šokolāde viegli uzsūc smaržas, tāpēc ieteicams to glabāt slēgtā iepakojumā (neatvērt folijas papīru pirms šokolādes lietošanas) un tālāk no spēcīgi smaržojošām garš­vielām. Noteikti neturiet šokolādi blakus radiatoriem vai citiem siltuma avotiem, kā arī nepakļaujiet to tiešai saules staru ietekmei, jo tad šokolāde zaudē savas vērtīgās garšas īpašības!
Kvalitatīva šokolāde ir ar augstu uzturvērtību — bagāta ar šķiedrvielām, magniju un kāliju, tās sastāvā ir dzelzs, kalcijs, cinks, fosfors, D, E, H un B12 vitamīns.
Žāvēti glabājas ilgāk 
Žāvēti augļi un ogas kā kulinārijas sastāvdaļas ir pazīstamas gadu tūkstošiem, taču pēdējā laikā tās ir alternatīva parastajiem cukurotajiem saldumiem. Žāvētu augļu priekšrocība ir tā, ka tie uzglabājas ilgāk nekā svaigi. Neatvērtas žāvētu augļu paciņas var glabāt tumšā, vēsā un sausā vietā pat pāris mēnešus. Tiklīdz iepakojums tiek atvērts, žāvētos augļus vajadzētu pārlikt uz cieši noslēdzamu trauku, kas nolikts vietā, kur klāt netiek siltums un saules stari, jo žāvētie kārumi var dabūt pelējumu. Tāpat žāvēti augļi būs īpašs kārums pārtikas kaitēkļiem.
Svarīgs priekšnoteikums noteikti ir ražotāja dotais termiņš — jau pirms iegādes tas ir jāapskata. ◆

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.