Ar Pārtikas un veterinārā dienesta Aizkraukles rajona pārvaldes inspektoru rīkojumu uz laiku bija slēgts Kokneses pagasta zemnieku saimniecības “Ragāļi” konditorejas krēma cehs.
Ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Aizkraukles rajona pārvaldes inspektoru rīkojumu uz laiku bija slēgts Kokneses pagasta zemnieku saimniecības “Ragāļi” konditorejas krēma cehs.
Pēc vairākkārtējām vietējo un Rīgas inspektoru pārbaudēm trūkumi novērsti, un cehs atsācis darbu.
Pārceļas uz jaunām telpām
Šī gada sākumā “Ragāļu” konditorejas cehs sāka darbu jaunās telpās Koknesē, Vērenes ielā 15. Tā ir padomju laikā celta ēka, kurā savlaik bija kolhoza ēdnīca un kopmītnes. Kādu brīdi tajā bija ierīkota kafejnīca, tad vairākus mēnešus stāvēja tukša. Nu tur iekārtots konditorejas cehs, taču tā saimnieks, pārceļot ražotni, nav papūlējies pielāgot telpas darbam. Tāpēc, tiklīdz martā uzņēmumā ieradās PVD Aizkraukles pārvaldes inspektori, “Ragāļiem” sākās problēmas.
Neizdarību saraksts garš
Telpu apskates protokolā neizdarību saraksts bija diezgan garš. Taču pārkāpumi nebija tik nozīmīgi, lai to novēršanai vajadzētu milzum daudz naudas. Saimniecības īpašnieks Jānis Paura “Staburagam” sacīja, ka naudu ēkas remontā nevarēja ieguldīt tāpēc, ka pēc iepriekšējā saimnieka bankrota tā bijusi apķīlāta. Taču tajā pašā laikā telpās, kur nenotika ražošana, ritēja remontdarbi. Tātad — naudu remontam tomēr tērēja.
Nav laika un naudas
Pēc pirmās pārbaudes martā inspektori Pauras kungam lika trūkumus novērst un atvēlēja tam laiku. Jānis Paura lūdza noteikto termiņu pagarināt, jo ēkā notiekot remonts un uzņēmumam neesot liekas naudas. Tomēr nedaudz darba telpas uzlaboja. Pēc kāda laika PVD Aizkraukles pārvaldes inspektori uz “Ragāļiem” devās atkārtoti, un sarakste starp kontrolējošo institūciju un saimniecības vadītāju turpinājās.
Bulciņas cep naktī
Vislielākās domstarpības radās par netīrību un telpu nepiemērotību krēma gatavošanai. Sākotnēji tur nebija pat ūdens, sienas nopelējušas melnas, nebija nodrošināta piemērota temperatūra ražošanai un gatavās produkcijas glabāšanai. Tāpēc cehu slēdza. Pauras kungs lūdza atcelt inspektoru, viņaprāt, nekompetento lēmumu, jo pārbaude veikta dienā, kad neko neražo. “Ragāļos” bulciņas cep naktī.
Inspektori stāv aiz durvīm
Lai pārliecinātos, kādos apstākļos strādā “Ragāļu” konditori, PVD inspektori atkal devās uz Koknesi. Tikai šoreiz vēlu vakarā. Kopā ar PVD Aizkraukles rajona pārvaldes vadītāju Aiju Vorpu un valsts vecāko pārtikas inspektoru Elmāru Karpoviču uz Koknesi brauca arī laikraksta “Staburags” pārstāve.
Pirmo pārsteigumu piedzīvojām jau pie ēkas ārdurvīm. Tās bija slēgtas, un iekļūt ēkā nebija iespējams, kaut gan gaisma logos liecināja, ka telpās ir cilvēki. Inspektors Karpovičs, pakāpies uz būvgružu kaudzes, pieklauvēja pie loga. Kad to atvēra, viņš strādniecēm uzrādīja savu dienesta apliecību un lūdza ielaist. Strādnieces atbildēja, ka ir ieslēgtas un viņām nav ārdurvju atslēgas (!). Telpās varēšot iekļūt tikai tad, kad atbraukšot saimnieks.
Baidās no laupītājiem
Pauras kungs ieradās pēc kādas stundas. Viņš aizbildinājās, ka strādniecēm atslēga tomēr esot bijusi, tikai viņas baidījušās atvērt durvis. Nevar zināt, kas naktīs apkārt staigā, jo cehs ir nomaļā vietā.
Domāju, ka inspektoru Karpoviču gan nevarētu sajaukt ar lielceļa laupītāju, īpaši, ja viņš šajā vietā iepriekš bijis vismaz divas reizes un vienmēr uzrādījis dienesta apliecību. Strādnieces tomēr ietiepīgi apgalvoja, ka atslēgas viņām nebija.
Gaisu pūtīs no pagraba
Uz laiku slēgtajā krēma gatavošanas cehā jau bija ierīkota izlietne roku mazgāšanai, notīrītas un nokrāsotas sienas. Taču citās telpās sienas joprojām nomelnējušas. Aija Vorpa un Elmārs Karpovičs ieteica Pauras kungam krēma gatavošanas cehā ierīkot arī kondicionieri, lai nodrošinātu piemērotu temperatūru. “Ragāļu” saimnieks atteicās to darīt, jo galvenais esot temperatūra, kādā gatavo produkciju atdzesē, nevis grādi pašā telpā. Tā kā darbs notiek naktī, tik karsts nemaz neesot. Ja vajag, vēsu gaisu ar ventilatora palīdzību varot iepūst no pagraba. Tāds piedāvājums pārbaudītājus šokēja.
Arī gatavās produkcijas laboratorisko izmeklējumu rezultāti nebija iepriecinoši. Riekstiņos ar pildījumu atklāts zeltainais stafilokoks, kas var izraisīt saslimšanu. Uz noliktavas sienām un durvīm konstatēts pelējums, uz elektroniskajiem svariem, mīklas veltnēšanas galda, ruļļa un maisītāja lāpstiņām atrastas zarnu nūjiņu grupas baktērijas.
Apvaino nekompetencē
Uzskatot PVD vietējos inspektorus par nekompetentiem, Pauras kungs uzņēmumu pārbaudīt aicināja neatkarīgus ekspertus. Kārtējā pārbaudē uz “Ragāļu” konditorejas cehu kopā ar inspektoriem Aiju Vorpu un Elmāru Karpoviču devās Pārtikas un veterinārā dienesta augu izcelsmes produktu uzraudzības sektora vadītāja Ieva Kļavinska no Rīgas. Viņa izskatīja arī iepriekšējo pārbaužu protokolus, brīdinājuma rīkojumus, lēmumu par krēma gatavošanas ceha darbības apturēšanu un uzņēmuma dokumentāciju.
Beidzot viss padarīts
Daļa iepriekš konstatēto neizdarību ir novērstas: karstais ūdens pieslēgts, receptūra izstrādāta, sākta izstrādāt normatīvi tehniskās dokumentācija un tīrīšanas un dezinfekcijas programma, izejvielu un gatavās produkcijas glabāšanas temperatūra ievērota, gatavā produkcija un izejvielas glabā atsevišķi.
Uzņēmuma neražojošās telpas remontē, veido projektu tehnoloģiskās plūsmas ievērošanai. Līdz ar to krēma gatavošanas ceha darbība atsākta. Taču konditorejas ceha rekonstrukcijas plāns jāsaskaņo ar speciālistiem.
“Speciāli kavē uzņēmuma darbu”
Sekojot līdzi notikumu gaitai, rodas jautājums, kāpēc visas šīs nepilnības nevarēja novērst vēl pirms pārcelšanas uz jaunajām telpām? Tikai ar lielām pūlēm no vienas pārbaudes līdz nākamajai šo to piekrāsoja un pielaboja. Nenoliedzami, higiēnas prasības pārtikas ražotājiem ir stingras, taču nav neizpildāmas.
Pauras kungs iebilst: “Protams, ja paņem 17 nomazgājumu paraugu, vienmēr var atrast kādas baktērijas vai slimību izraisītājus. Parasti tik rūpīgi nevienu nepārbauda. Īpašu uzmanību laikam esmu izpelnījies tāpēc, ka Pārtikas un veterinārais dienests grib man atriebties, speciāli kavē uzņēmuma darbu. Uzņēmēju sanāksmē, ko organizēja daudznozaru kompānija “Daugava” un kurā apsprieda PVD inspektoru darbu, biju vienīgais, kurš skaļi pauda savu viedokli par šo speciālistu nekompetento rīcību, tāpēc tagad pats dabūju ciest.”
Tīrība un drošība pirmajā vietā
Vorpas kundze bilst: “Pārtikas, īpaši tādas, kurai ir īss realizācijas termiņš un kura nekvalitatīva var radīt briesmas cilvēkiem, ražošanas jomā vienmēr būsim ļoti stingri. Tā nav nekāda atriebība. Mēs tikai darām savu darbu. Mūsu mērķis nav slēgt kādu uzņēmumu. Pauras kungs šajā biznesā darbojas jau vairākus gadus, un viņam vajadzēja zināt, kādām jābūt telpām, kurās ražo pārtikas produktus.”
Joprojām aktuāla saslimšana ar salmonelozi, kura konstatēta Aizkraukles bērnudārzā “Auseklītis”, pierāda, cik svarīga ir higiēnas noteikumu ievērošana. Ir pieņēmums, ka slimības izraisītājs bijušas olas. Tās izmanto arī kūku cepšanā un krēma gatavošanā. Neievērojot tīrību un citus drošas pārtikas ražošanas noteikumus, īpaši karstajā laikā vasarā, var izraisīt jaunu saslimšanu.