Tomātiem patīk tumsa, tādēļ vēlams tos glabāt tumšā vietā, taču ne ledusskapī, jo tiem nepatīk aukstums.
* Tomātiem patīk tumsa, tādēļ vēlams tos glabāt tumšā vietā, taču ne ledusskapī, jo tiem nepatīk aukstums. Vispiemērotākā temperatūra tomātu glabāšanai ir +14 grādu.
* Tomāti jāglabā atsevišķā traukā, nevis kopā ar citiem dārzeņiem un augļiem. Gatavi tomāti izdala vielas, kas ietekmē dārzeņu gatavību — zaļie ātrāk nogatavojas, taču gatavie ātrāk sabojājas.
* Zaļus tomātus var izmantot marinēšanai vai pikantu mērču gatavošanai.
* Lai nedaudz mīkstus tomātus varētu vieglāk sagriezt, tos uz pusstundu vēlams iemērkt aukstā ūdenī.
* Tomātiem jāizgriež zaļā serde, jo tā satur indīgu vielu, kas var izraisīt galvassāpes un nelabumu.
* Lai tomātiem novilktu miziņu, tos krusteniski iegriež, blanšē verdošā ūdenī, pēc tam noskalo zem auksta ūdens strūklas un nomizo.
* Lai tomātiem izņemtu sēklas, tos šķērsām pārgriež uz pusēm tā, lai sēklu nodalījumi būtu atvērti. Pēc tam sēklas ar īkšķiem izspiež laukā.
* Lielie gaļīgie tomāti ir piemēroti pildīšanai un salātu gatavošanai. Savukārt garenajiem tomātiem piemīt intensīvāks aromāts, tāpēc tie ir piemēroti zupu, mērču un picas gatavošanai. Mazos jeb kokteiļtomātiņus lielākoties izmanto ēdienu dekorēšanai.
* Tomātiem vispiemērotākā ir olīveļļa — tās intensīvā garša lieliski izceļ tomātu aromātu. Savukārt no etiķiem vislabākais ir viegli saldens etiķis ar smalku skābu aromātu, piemēram, balzama, baltvīna vai sarkanvīna etiķis.
* Ļoti aromātiski ir kaltēti tomāti. Tos gatavo šādi: tomātus gareniski pārgriež uz pusēm, viegli izspiež un mazliet pārkaisa ar sāli, pēc tam liek uz režģa un ievieto 120 grādu karstā cepeškrāsnī. Durtiņas atstāj mazliet pavērtas, un tomātus šādi kaltē 8—12 stundu. Apakšā paliek ar cepampapīru izklātu plāti, lai sula nepilētu krāsnī. Ja kaltētus tomātus izmanto uzreiz vai arī konservē eļļā, tiem jābūt mazliet mīkstiem. Savukārt ilgākai glabāšanai paredzētiem tomātiem jābūt pavisam sausiem.
* Tomāti ir piemēroti sautēšanai un ātro zupu pagatavošanai. 1 kg tomātu sagriež mazos gabaliņos. Katlā sakarsē 3 ēdamkarotes olīveļļas, apcep sīki sagrieztu sīpolu un sakapātu ķiploka daiviņu. Pievieno tomātus, sāli, maltus piparus, šķipsniņu saberzta timiāna, šķipsniņu cukura un 20 minūšu sautē. Pielej 750 ml dārzeņu buljona un vāra vēl 5 minūtes. Pēc tam zupu izberž caur sietiņu un samaisa ar 100 g krējuma. Pasniedz, izrotātu ar bazilika lapiņām.
(“Sievietes Pasaule”)