— Vai gatavojat krājumus ziemai?
— Vai gatavojat krājumus ziemai?
Anna Bērziņa, Aizkrauklē:
— Pamazām. Tirgū nopirku mellenes un meža avenes, savārīju gardu ievārījumu. Kad biju veselāka, pati devos uz mežu un lasīju ogas, nu vairs to nedaru, jo sirds karstā laikā “streiko”. Savā dārzā patlaban lasu jāņogas un upenes, no tām arī būs ievārījums un kompots. Kopš bērnības ļoti garšo brūkleņu un ābolu ievārījums. Tiklīdz varēs nopirkt brūklenes, vārīšu arī šo ievārījumu, jo āboli ir pašas dārzā.
Līvija Jankalāne no Aiviekstes pagasta “Kalna Kriškalniem” :
— Jā. Pašreiz marinēju un skābēju pašas dārza gurķus, salātos lieku arī svaigus eļļā. Tomātu man nav, bet nopērku un uzleju želeju. Gatavoju burkānu un kāpostu salātus, nedaudz iesālīju arī pirmās sēnes.
Kad būs gatavi āboli, gatavošu kompotu. Tiklīdz būs laiks, došos uz mežu brūklenēs. Tās vienmēr pati cenšos salasīt.
Olga Vingre, Rīteru “Ādminēs”:
— Protams. Salasīju mellenes un savārīju bez cukura. Man labāk garšo, ja tām cukuru pievieno ziemā. No jāņogām spiežu sulu un vāru želeju. Ir arī upeņu sula. Avenes nopirku un savārīju ievārījumu. Marinēju gurķus.
Tiklīdz būs gatavi ‘Baltie dzidrie‘ āboli, vārīšu ievārījumu, kurš vēsā pagrabā kādu mēnesi saglabājas pat bez cukura. Kad būs ogu laiks, došos brūklenēs un dzērvenēs.