Nav kur likt ogas. – Dārzā ir ļoti daudz ogulāju, – saka Plotiņa kungs.
Nav kur likt ogas
–– Dārzā ir ļoti daudz ogulāju, –– saka Plotiņa kungs. –– Ogu raža parasti ir liela. Bērni jau paaugušies, vairs nevajag tik daudz ievārījuma. Bija žēl, ka jāņogas un upenes aiziet bojā, tāpēc nolēmu no šīm ogām raudzēt vīnu. Sagādāju vīna raudzēšanai nepieciešamos traukus un ķēros pie darba. Starp sievas kulinārijas grāmatām atradu Teofila Dārziņa “Mājas dzērieni un atspirdzinājumi”, kurā ļoti sīki aprakstīti vairāki vīna raudzēšanas paņēmieni.
Vajag daudz pacietības
Francis Plotiņš uzskata, ka galvenā vīndara rakstura īpašība ir pacietība.
–– Bez pacietības nekas neiznāks, –– saka Plotiņa kungs. –– Nepieradušam cilvēkam sākumā šķiet apnicīgi spiest sulu. Tas jādara ar mehānisku spiedi, jo tvaicēta sula vīna gatavošanai neder. Rūpīgi jāmazgā trauki, jāgādā, lai tie rūgšanas laikā būtu cieši noslēgti.
Iztiek ar krāna ūdeni
Pretēji apgalvojumam, ka vīna raudzēšanai krāna ūdens neder, Plotiņa kungs to izmanto ļoti veiksmīgi.
–– Es neapstrīdu, ka akas ūdens ir labāks, –– saka Francis Plotiņš. –– Tomēr vīnu gatavoju nelielā daudzumā, un mana recepte nedaudz atšķiras no ierastajām. Es sulu tik daudz neatšķaidu. Tad vīns iznāk nedaudz tumīgs un vairāk līdzinās liķierim. Krāna ūdeni pirms vīna darīšanas vienīgi uzvāru un atdzesēju.
Vīns traucē gulēt
Kad sāku raudzēt vīnu, pirmajā reizē naktīs bieži pamodos no nedzirdētas skaņas. Vīnam rūgstot, izdalās daudz gāzes, kura, izplūstot ūdenī, rada savdabīgu troksni. Jo rūgšanas process straujāks, jo skaņa, ko rada burbulīši, ir skaļāka un intensīvāka.
Vienlaikus pēc gāzes izdalīšanās var noteikt, kad vīns norūdzis. Ja burbulīšu caurulītes galā vairs nav, vīns ir norūdzis. Jāņem vērā, ka, otro reizi raudzējot, gāze izdalās gandrīz nemanāmi.
Vīnogas nerūgst
Arī Plotiņa kunga mājai viena siena apaugusi vīnogulājiem. Zem nu jau nedaudz apsalušajām lapām paslēpušies lielu, sulīgu un ļoti saldu vīnogu ķekari. Vienā no saviem 20 litru tilpuma traukiem Francis Plotiņš pirmo reizi mēģina raudzēt vīnogu vīnu, taču tas nez kāpēc negrib sākt rūgt. Saimnieks domā, ka sula ir pārāk salda un to vēl nedaudz jāatšķaida ar ūdeni, kā arī jāpielej mazliet pīlādžu sulas.