Svētdiena, 28. decembris
Inga, Ivita, Irvita, Ingeborga
weather-icon
+-4° C, vējš 0.45 m/s, R vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Gadumijai — ideālo kūku

Iesaka Elita Brovacka, “Staburaga” reportiere

Varbūt šovakar ābolkūku, lai māja smaržotu pēc kanēļa un svētkiem? Tieši to pirmo izlasu Latvijā lasītākajā kulinārijas blogā “Lindas virtuve” (lindasvirtuve.lv). Tikai vēlāk uzzinu, ka tam kādā no sociālajiem tīkliem ir jau 11 tūkstoši sekotāju. Tu arī esi tajā skaitā? Es nebiju, līdz vecākā meita ieteica kāda patiešām garda un vienkārša ēdiena recepti. No Lindas virtuves.
“Es mīlu ēdienu un visu, kas ar to saistīts. Ar prieku dalos ēdienmīlestībā savā blogā — šeit atradīsiet receptes, pavārgrāmatu apskatus, ikmēneša jaunumu apkopojumu un daudz ko citu. No nelielas aizraušanās kulinārija ir kļuvusi par manas dzīves lielo kaislību un mīlestību. Ikdienā esmu “pilna laika mamma” un audzinu divus mazus enerģiskus puikas,” bloga autore Linda Tellgrena iepazīstina ar sevi.
Receptes, ko Linda publicē, nav sarežģītas. Turklāt viņai patīk izmantot vietējos produktus. Te var atrast arī bezglutēna, bezlaktozes gatavota un veģetāra ēdiena receptes. Turklāt var pamēģināt ne tikai gatavot pats, bet uzzināt arī, kur var garšīgi paēst (ne tikai Rīgā!) un kur iegādāties produktus. Un var izlasīt un varbūt kaut ko pārņemt no Lindas kulinārajiem atradumiem — gan produktu, gan pannu un citu virtuves piederumu izvēlē.
Starp citu, pamēģināju gatavot Lindas ieteiktos saldumus — vegānisko šokolādes batoniņu “Bounty” un mājās gatavotu “Snickeru”. Izdevās!
Nākamais izaicinājums, kam ķeršos klāt, būs “Pavlova” ar kivi un avenēm. Man ļoti garšo kūka “Pavlova”, bet līdz šim esmu bijusi pārliecināta, ka tā man nav pa spēkam. Neuzzināšu, ja nepamēģināšu, vai ne?
Vai esmu jūs iekārdinājusi? Tā kā “Lindas virtuvē” ir strikta piebilde, ka receptes pārpublicēt drīkst vien ar rakstisku atļauju, šoreiz gadumijas svētku galdam piedāvāju savas ideālās kūkas recepti. Ātri un vienkārši pagatavojama, sanāk vienmēr un garšo visiem!
Banofee kūka
2 paciņas “Selgas” cepumu (es izvēlos kļavu sīrupa garšu)
180 g vārīta iebiezināta piena
500 ml saldā krējuma
2—3 ēdamkarotes cukura
pustējkarote vaniļas cukura
5 banāni
putukrējuma cietinātājs
50 g šokolādes
Sagatavo tortes formu ar noņemamu malu. Sasmalcina cepumus, pievieno izkausētu sviestu un samaisa.
Veidnē ieklāj cepumu masu un ar pirkstiem vienmērīgi izlīdzina. Liek cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā un cep apmēram 10 minūtes. Atdzesē.
Bļodā saputo saldo krējumu vidēji stingrās putās, pakāpeniski pievienojot cukuru, vaniļas cukuru. Ja vēlas, lai kūka stingrāka, var pievienot putukrējuma cietinātāju.
Uz cepumu pamatnes izlīdzina vārīto iebiezināto pienu, pārliek ar gareniski sagrieztiem banāniem. Virsū izlīdzina putukrējumu un uzrīvē šokolādes skaidiņas.
Liek kūku ledusskapī apmēram uz stundu. Labi garšos gan nesen gatavota, gan nākamajā dienā.  ◆

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.