Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-5° C, vējš 2.49 m/s, ZA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Ēdienkartē — otrā maize

Iespējams, kartupelis Latvijā ir vispopulārākais dārzenis. Dēvēts par latvieša otro maizi, ir noteikti katras mājsaimniecības ēdienkartē. Ja mājās ir kartupeļi un vēl šis tas noslēpies ledusskapī vai plauktiņā, tad pusdienas jau ir gandrīz gatavas. Vārīti kartupeļi, cepti, kartupeļu pankūkas, biezputra — šie ir tikai daži no ēdieniem, ko var pagatavot no daudzgadīgā nakteņu ģints auga. Atliek tikai izvēlēties savu mīļāko kartupeļu ēdienu.

Kartupeļu daiviņas cepeškrāsnī

Cepeškrāsnī ceptas kartupeļu daiviņas ir lieliska un veselīgāka alternatīva eļļā vārītiem frī kartupeļiem. Garšīgas gan kā piedeva salātiem vai gaļai, gan arī ēdot tāpat vien, kopā ar kādu auksto mērci. Kopš dienas, kad pamēģināju tās mājās pagatavot, visa ģimene esam tās iecienījuši. Pagatavošanas gaita ir pavisam vienkārša — nepieciešami tikai vienāda izmēra (vislabāk jau vidēji lieli) kartupeļi, olīveļļa un garšvielas. Kartupeļus nomizo un sagriež vienāda izmēra garenās daiviņās. Liek bļodā un aplej ar aukstu ūdeni, atstāj vēsā vietā vismaz uz stundu. Šāds gatavošanas solis ir nepieciešams, lai no kartupeļiem atdalītos ciete un, tiem cepoties, ārpuse būtu kraukšķīga un vidus mīksts. Pēc tam kārtīgi ar virtuves dvieli nosusina. Lielā bļodā ielej nedaudz olīveļļas, pieber klāt sāli, maltos melnos piparus, timiānu un sarkanās paprikas pulveri. Te jāteic, ka derēs jebkādas garš­vielas pēc katra gaumes. Tomēr iesaku pamēģināt ar timiānu un sarkanās paprikas pulveri — šīs garšvielas ļoti draudzējas ar kartupeļiem. Garšvielu maisījumu samaisa, klāt kārtīgi iemaisa kartupeļu daiviņas un atstāj uz kādu pusstundu ievilkties. Pa to laiku sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Ja ir, var izmantot režīmu ar ventilatoru. Kartupeļus kārto uz cepamās plātes tā, lai tie nebūtu viens virs otra. Cep, līdz zeltaini brūni.

Kartupeļu plācenīši

Ja no iepriekšējās dienas pusdienām ir palikuši pāri vārīti kartupeļi, nākamās dienas pusdienām var izcept kartupeļu plācenīšus.
Lai pagatavotu tos, nepieciešams:
500 g vārītu kartupeļu (jau izvārīti bez mizas)
40 g rīvēta siera
1 ola

Kartupeļus sasmalcina ar dakšiņu vai stampiņu. Sablendēt šoreiz labāk nevajag, jo masai jābūt nedaudz graudainai, lai vieglāk būtu veidot plācenīšus. Iemaisa sarīvēto sieru, olu un garšvielas pēc vēlēšanās (sāls, maltie pipari, paprikas pulveris u. c.). Ja masa tāda, ka tomēr plācenīšus īsti nevar izveidot, pievieno klāt nedaudz miltus. Cep sakarsētā panna, līdz zeltaini brūni.

Gardais kartupeļu sacepums

Ja būtu jānosauc mīļākais kartupeļu ēdiens, kurš būtu tavējais? Man ļoti garšo  kartupeļu pankūkas, taču uzreiz otrajā vietā ir kartupeļu sacepums, kuru droši var saukt arī par lazanju latvieša gaumē. Arī šī kartupeļu ēdiena pagatavošanai jau noteikti gandrīz visas sastāvdaļas ir katrās mājās, atliek tikai pārvarēt slinkumu un to pagatavot.

Nepieciešams:
1,5 kg kartupeļu
sīpols
burkāns
paprika
2—3 ķiploka daiviņas
500 g maltas gaļas
1 glāze piena
200 g skābā krējuma
tomātu mērce
siers pārkaisīšanai
garšvielas — sāls, maltie pipari, timiāns, sarkanās paprikas pulveris
Kartupeļus nomazgā un izvāra ar mizu. Šo darbiņu vislabāk veikt jau iepriekšējā vakarā, lai tad, kad tiktu gatavots sacepums, tie jau būtu atdzisuši. Smalki sagriež sīpolu un papriku. Sarīvē burkānu un caur ķiploku spiedi izspiež ķiploka daiviņas. Uz pannas sacep visus dārzeņus, līdz tie ir mīksti, tad pievieno gaļu un cep, līdz tā izcepusies. Vārītos kartupeļus nomizo un sagriež ripiņās. Katliņā nedaudz uzsilda pienu kopā ar skābo krējumu, pievieno klāt pāris ēdamkarotes tomātu mērces un garš­vielas pēc garšas. Cepamajā traukā kārto sagrieztās kartupeļu ripiņas līdz trauka apakša pilnībā noklāta. Liek sacepto gaļu ar dārzeņiem un uzlej pusi no pagatavotās mērces. Tad liek nākamo kartupeļu kārtu, pārlej atlikušo mērci un pārkaisa ar sieru. Cep cepeškrāsnī 200 grādos 30—40 minūtes, līdz virsa brūna. Gaļas vietā ar dārzeņiem var sacept arī sēnes.


Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.