Sestdiena, 27. decembris
Dainuvīte, Gija, Megija
weather-icon
+3° C, vējš 0.89 m/s, Z-ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Desas kā mājās gatavotas

Pārtikas un veterinārais dienests atzinis zemnieku saimniecības “Lejas Rozes” Kokneses gaļas pārstrādes uzņēmumu kā spējīgu nodrošināt produkcijas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Pārtikas un veterinārais dienests atzinis zemnieku saimniecības “Lejas Rozes” Kokneses gaļas pārstrādes uzņēmumu kā spējīgu nodrošināt produkcijas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.
Tas nozīmē, ka šī uzņēmuma ražotā produkcija ir laba un droša gan Latvijas, gan Eiropas Savienības tirgum.
Gaļa agrāk un tagad
Zemnieku saimniecības “Lejas Rozes” Kokneses gaļas pārstrādes uzņēmumu tautā vairāk pazīst kā “Kokneses miesnieku”. Tas darbojas jau ceturto gadu un ieguvis stabilu vietu tirgū ne tikai Aizkraukles, bet arī Madonas, Jēkabpils, Cēsu un Rīgas rajonā. Ēkā, kur šobrīd notiek ražošana, arī agrāk gatavoti gaļas izstrādājumi, taču tolaik cehs piederēja bijušajai patērētāju biedrībai.
Iegādājoties ēku, te veikts kapitālais remonts, uzņēmuma īpašnieki Agra un Edmunds Vainovski daudz naudas un darba ieguldījuši apkārtnes sakopšanā, jo gan tā, gan telpas bija svarīgs faktors atzīšanas procesā. Ēka, kurā darbojas uzņēmums, saņēmusi Kokneses pašvaldības atzinību kā sakoptākais pagasta uzņēmums. Ceļš uz atzīšanu “Kokneses miesniekam” sācies aptuveni pirms diviem gadiem. Pamazām sakārtota dokumentācija, tehnoloģiskais process un citas lietas.
Četras tonnas nedēļā
Atzīšanas apliecībā norādīts, ka “Kokneses miesnieks” ir mazjaudas gaļas sadales un gaļas produktu ražošanas uzņēmums. Tajā saražo līdz četrām tonnām produkcijas nedēļā: vārītu, pusžāvētu un žāvētu desu, cīsiņus un sardeles, kūpinājumus un žāvējumus, pusfabrikātus.
Garšas ziņā koknesiešu prece atgādina mājās gatavotus labumus. Uzņēmuma direktore Ināra Čeiča teic, ka šādu garšas kvalitāti spēj nodrošināt, ražojot mazos apjomos, izmantojot roku darbu.
Ieved tikai garšvielas
Zemnieku saimniecībai Cēsu rajona Raunas pagastā ir pašai sava cūku ferma, liellopu gaļu iepērk no Latvijas zemniekiem. Līdz ar to “Kokneses miesnieka” gaļas izstrādājumu sastāvā gandrīz simtprocentīgi ir vietējās izejvielas, tikai garšvielas importētas. Kokneses gaļas pārstrādes uzņēmums varētu pretendēt arī preču zīmei “Kvalitatīvs Latvijas produkts” jeb “zaļā karotīte”, taču pagaidām nav skaidrības par tās izmantošanu pēc iestāšanās Eiropas Savienībā.
Šonedēļ uzņēmumā ieradās Latvijas pārtikas uzņēmumu federācijas eksperts, kurš stažējies Briselē. Viņš konsultēja koknesiešus par paškontroles sistēmas pilveidošanu atbilstoši dāņu standartam. Tas nepieciešams, lai kandidētu ISO kvalitātes sertifikāta iegūšanai. Tas ir uzņēmuma nākotnes mērķis. Šis sertifikāts, tāpat kā PVD uzņēmuma atzīšanas apliecība, garantē, ka gaļas pārstrādātāji pastāvīgi dara visu, lai nepieļautu produktu piesārņošanu un patērētājiem piedāvā augstas kvalitātes produkciju.
Latviskā garā
Daudzās Latvijas vietās “Kokneses miesnieku” pazīst kā uzņēmumu, kurš pasākumos apmeklētājiem piedāvā latviešu virtuvi: gaļas ēdienu gatavošana milzu čuguna katlos, tautastērpos ģērbušies darbinieki, latviska mūzika un atbilstošs tirdzniecības vietas noformējums. Būts vairākos desmitos vērienīgu pasākumu, piemēram, Dziesmu svētkos, labdarības tirdziņos, gadskārtu svētkos Rīgā, karnevālā Gaiziņkalnā, Hanzas dienās Rīgā un Koknesē un daudzviet citur.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.