Jo rupjāk dārzeņi sagriezti, jo mazāk barības vielu tie zaudē vārot.
Jo rupjāk dārzeņi sagriezti, jo mazāk barības vielu tie zaudē vārot.
Dārzeņus tīra un griež tieši pirms vārīšanas. Vāra tikai slēgtā traukā uz nelielas liesmas.
Dārzeņu zupa ir garšīgāka un aromātiskāka, ja dārzeņus (burkānus, sīpolus) pirms vārīšanas mazliet apcep sviestā.
Ja biešu novārījumam pievieno saberztu ingveru, kanēli un citronskābi, iegūst atspirdzinošu dzērienu.
Rutki zaudē aso garšu un smaržu, ja tos sarīvē rupjās skaidiņās un vairākas reizes noskalo aukstā ūdenī.
Lai tomātiem vieglāk varētu noņemt miziņu, tos vispirms ieliek verdošā, pēc tam aukstā ūdenī.
Dārzeņu barības vielas vārīšanas laikā pāriet ūdenī, tādēļ dārzeņu novārījumu vajag izmantot zupas vai mērces pagatavošanai.
Dārzeņus vislabāk vārīt tvaikos.
Lai saglabātos C vitamīns, svaigus zaļumus, kāpostus, kartupeļus liek verdošā ūdenī vai buljonā.
Dārzeņu zupas gatavo pirms pasniegšanas galdā. Ja dārzeņu zupa pastāv trīs stundas, vitamīnu daudzums samazinās uz pusi.