Skaistas, krāsainas skārdenes un pudeles veikalu plauktos — tā enerģijas dzērieni uzrunā savu patērētāju. Reklāmas sola enerģijas pārpilnību, paceļoties spārnos — viena bundžiņa, un miegs prom. Protams, viena šāda dzēriena deva neko nenodarīs, bet ilgtermiņā enerģijas dzērienu lietošana var izraisīt nopietnas sekas. Jauniešiem patīk to lietot kopā ar alkoholu, un speciālisti pat uzskata, ka tos vajadzētu atļaut pirkt tikai pilngadīgiem jauniešiem. Kas ir enerģijas dzēriens un kas tā sastāvā, pētīts ir maz. Ražotājs visas sastāvdaļas neuzrāda.
Pirmsākums — Japānā
Enerģijas dzērienu pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta 60. gados Japānā, kur radīts pirmais šāda veida dzēriens. Tā sastāvā ir dažāda veida vitamīni, piemēram, B1, B2 un B6, kā arī tādas sastāvdaļas kā niacīns un taurīns, kuri ir vielmaiņas aģenti, kas aktivizē koncentrēšanās spējas un enerģiju. Pirmo reizi ar to iepazīstināja kā medicīniski tonizējošu zāļu dzērienu tiem, kas cieš no miega trūkuma, koncentrēšanās zuduma un noguruma. Tomēr tā popularitāte Āzijā vairāk pieauga to cilvēku vidū, kuriem patika naktīs izklaidēties dažādos klubos. No Japānas un Ķīnas ziņas par šādu dzērienu strauji izplatījās Eiropā. Tomēr tā ceļā bija dažādi interesanti pagriezieni.
Dzēriens iemantoja lielu popularitāti arī Taizemē, kur to plaši izmantoja rikšu vadītāji sacensībās ar nosaukumu “Krating Daeng”. Galvenā dzēriena aktīvā sastāvdaļa bija taurīns, aminoskābes, kas, kā vēsta leģenda, pirmo reizi tika atklātas buļļos. Šo ideju 1987. gadā paņēma austrietis Dītrihs Matešics, pievienojot klāt kofeīnu un cukuru. Šo dzērienu par godu taurīna un aminoskābju izcelsmes stāstam viņš nosauca par “Red Bull” jeb sarkano bulli. Dzēriens ātri kļuva populārs Eiropā un dekādi vēlāk, 1997. gadā, arī ASV. Mūsdienās enerģijas dzēriens satur ļoti daudz ķīmiski attīstītu elementu.
Piecas kafijas tases
Enerģijas dzērieni ir jaunākā cilvēku izveidotā degviela, kas radīta ar domu, lai ekonomiskā pasaule turpinātu nepārtraukti strādāt. Arvien vairāk cilvēku strādā ilgas darba stundas, viņiem nepieciešama enerģija. “Viena šāda dzēriena izdzeršana pēc garas nakts maiņas, protams, būtiski veselību neietekmē un dod vajadzīgo enerģijas lādiņu, bet ilgtermiņā tie var radīt nopietnus veselības bojājumus, īpaši, ja ir jau kādas hroniskas kaites un saslimšanas,” stāsta pediatre Jūlija Cīrule — Galuza. Viņa atzīstas, ka arī pati pēc garām naktsdežūrām ir lietojusi enerģijas dzērienus, lai labāk spētu koncentrēties pārbraucienam mājās. Kāda tad ir enerģijas dzēriena ideja? Tas ir dzēriens ar dažāda veida stimulantiem un vitamīniem, kas paredzēti, lai sniegtu patērētājam strauju enerģijas pieplūdumu. “Tie satur ļoti daudz cukura un kofeīna, kas dod šo efektu,” norāda J. Cīrule — Galuza. Viena enerģijas dzēriena skārdene ir pielīdzināma četrām, piecām kafijas tasītēm ar cukuru. “Tas, manuprāt, vairāk pat ir tāds psihostimuls nekā reāla iedarbība,” norāda hokeja kluba “Rīgas Dinamo” ārsts Āris Aivars. Pats tos lietojis neesot — ikdienā sportisti strādā ar profesionālajiem enerģijas dzērieniem, nevis tiem, kas nopērkami veikalos. Galvenā atšķirība ir to sastāvā — dzērieniem, ko gatavo sportistiem, tiek pievienoti ogļhidrāti, aminoskābes un vitamīni. To sastāvā nav kofeīna — norāda Ā. Aivars. “Veikalā nopērkamie enerģijas dzērieni vairāk dehidrazē organismu un nav domāti slāpju veldzēšanai, kas ir svarīga sportistiem,” teic sporta ārsts. Kā norāda J. Cīrule — Galuza, kā degvielu ķermenim nav jēgas lietot ko tādu, kas patiesībā bojā motoru. “Pat pēc viena šāda dzēriena izlietošanas ķermenim ir vajadzīga vismaz diennakts, lai atgūtos no tā nedabiskās iedarbības uz centrālo nervu sistēmu,” norāda pediatre.
Par alkoholu lētāka inde
Ārsti uzsver: ja cilvēkam ir problēmas ar sirdi, hiperaktivitāte, diabēts, šīs kaites, dzerot enerģijas dzērienus, var saasināties, jo kofeīna un cukura spiediens uz sirdi ir milzīgs. “Esmu dzirdējusi par gadījumu, kad, lietojot enerģijas dzērienus kopā ar alkoholu, jaunietis nonācis reanimācijā,” stāsta J. Cīrule — Galuza. Viens pats enerģijas dzēriens visdrīzāk neizprovocēs nopietnu sirdslēkmi, tomēr droši to apgalvot nevar, jo pētījumu šajā jomā ir maz. Senākie no tiem vēsta, ka enerģijas dzērienu iedarbība ir tikpat liela kā vienas kafijas krūzes izdzeršana. Šobrīd tā vairs nav, jo kofeīna daudzums dažos šāda veida dzērienos var sasniegt pat 500 miligramu. Salīdzinājumam — viena kokakolas bundžiņa satur aptuveni 35 miligramus. Žurnāla “Pediatrics” pētījums norāda, ka enerģijas dzērienos kofeīna līmenis bieži vien pārsniedz pieļaujamo un tāpēc ir īpaši bīstams bērnu, pusaudžu un jauniešu veselībai. To pārdozēšana saistīta ar risku iegūt nopietnas veselības problēmas. Ja kofeīns tiek patērēts lielos daudzumos, cilvēks var kļūt nervozs. Kofeīns rada arī papildu slodzi nierēm, izvadot no organisma šķidrumu. Ja enerģijas dzērieni tiek patērēti regulāri un cilvēks daudz svīst, ir jākļūst uzmanīgiem, jo var sākties organisma atūdeņošanās. Šo pašu efektu panāk arī kofeīns savienojumā ar alkoholu.
Daktere J. Cīrule — Galuza norāda, ka jauniešiem patīk to izraisītā iedarbība — haotiska aktivitāte, uzmundrinājums, jautrības lādiņš. “Tas tiek izvēlēts kā lētāks variants alkoholam,” viņa norāda. Vēl sliktāki ir gadījumi, kad tas tiek lietots kopā ar alkoholu. Tāpat kā alkohols, arī enerģijas dzērieni var izraisīt atkarību, jo sastāvā ir kofeīns un saldinātāji. “Alerģiskas reakcijas šie dzērieni var izraisīt, jo to sastāvā ir dažādas ķīmiskas sastāvdaļas, krāsvielas, kas netiek norādītas,” uzsver J. Cīrule — Galuza.
Viena no vismazāk pētītajām un noslēpumainākajām enerģijas dzērienu sastāvdaļām ir taurīns, kas palīdz organismam tikt galā ar paaugstinātu slodzi un liela stresa brīžos. Šī viela uztrauc ārstus un dietologus visā pasaulē. Taurīns ir brīvas formas aminoskābe, ko gan satur daži pārtikas produkti, gan ražo arī cilvēka organisms no aminoskābes — cisteīna. Dabisks taurīns problēmas nesagādā, bet sintētiski ražotais gan.
Pētījumos noskaidrots, ka sintētiskais taurīns izraisa augstu asinsspiedienu, insulta draudus, krampjus un sirds slimības. Šo iemeslu dēļ tie oficiāli aizliegti Francijā, Dānijā un Norvēģijā, šajās valstīs tos var iegādāties tikai aptiekās, jo tos uzskata par zālēm. Arī Zviedrijā trīs nāves gadījumi tiek saistīti tieši ar enerģijas dzērienu lietošanu.
Dabiskā veida taurīnu var atrast dabā pārtikas produktos, piemēram, govs pienā, gaļā, zivīs, olās, kā arī jūras zālēs. Normāla dienas deva ir ne vairāk par 500 miligramiem. Cilvēki, kuri regulāri lieto enerģijas dzērienu, kas satur taurīnu, pārsniedz šo normu pilnīgi noteikti, jo populārākie enerģijas dzērieni satur aptuveni 1000 miligramu sintētiskā taurīna. “Aizliedzot kādu lietu, tā kļūst vēl iekārojamāka un kārdinošāka, bet ideāli būtu, ja to varētu iegādāties tikai no 18 gadu vecuma,” J. Cīrule — Galuza.Tad cilvēks pats var pieņemt lēmumu, balstoties uz savām zināšanām par produktu. Daktere uzskata, ka vairāk jārunā par ēdienu un dzērienu sastāvdaļām, E vielu iedarbību uz organismu un ķimikālijām, kas pievienotas pārtikai.