Pareģotājs. Ja pīlādzim daudz ogu: būs barga ziema.
Pareģotājs
Ja pīlādzim daudz ogu:
* būs barga ziema,
* būs slapjš nākamais pavasaris,
* slapja būs nākamā vasara,
* nākamais būs bagāts gads,
* toruden daudz vecu meitu dabūs sev vīru.
Sargs
Pīlādzis pasargā kartupeļus no bojāšanās. Tā lapas sīki sasmalcina un pārkaisa kartupeļiem. Uz 100 kg bumbuļu pietiks 300 gramu pīlādžu lapu.
Pie durvīm novietots pīlādzis sargājot telpas arī no ļauniem gariem un burvestībām, bet pīlādžu runga esot vislabākais līdzeklis pret mošķiem. Iespējams, arī pret tiem, kas siro zemnieku sētās un laukos, izaudzēto vai alumīnija vadus un pienakannas tīkojot.
Ja pie mājas aug pīlādzis, šajā mājā nesper pērkons.
Ārsts
Tautas medicīnā pīlādzi lieto avitaminožu ārstēšanai, arī kā pretdizentērijas, pretasiņošanas un diurētisku līdzekli. Satur C un P vitamīnu.
Ja sāp zobs, no augoša pīlādža mizas izgriež skaidiņu, ar to zobu vai smaganas pabaksta un skaidiņu atliek atpakaļ griezuma vietā. Sāpes rimstas un piemetas tam, kurš pirmais plūc un ēd ogas.
Barotājs
No pīlādžiem var pagatavot tādu interesantu piedevu tējai vai garnējumu kūkām un tortēm kā sauso ievārījumu. Darbs gan ir smalks un piņķerīgs, taču rezultāts ir tā vērts.
Pīlādžogas 5 līdz 10 minūšu patur verdošā ūdenī. Pēc tam 2—3 dienas mērcē aukstā ūdenī, mainot to 2—3 reizes dienā. Nomērcētās ogas pārliek emaljētā katlā, uzlej karstu cukura sīrupu (uz 1 kg ogu ņem 1400 g cukura, kuru vāra 3,5 glāzēs ūdens).
Ogas tur sīrupā 8 stundas, tad vāra ik pēc diennakts pa 5 minūtēm, līdz masa kļuvusi bieza un sausais ievārījums gatavs. Beigās var pievienot citronskābi vai vaniļu.
* * *
Lai pagatavotu pīlādžu marmelādi, uz 1 kg ogu vajag puskilogramu cukura, glāzi ūdens un citrona miziņu. Ogas vispirms applaucē vārot, kamēr tās izšķīst. Masu izberž caur sietiņu, otrreiz liek katlā, pieber cukuru un strauji vāra, kamēr sabiezē.
Var liet burciņās vai, ja tīk, saliet uz paplātes un apžāvēt, pēc tam kartona kastē glabāt vēsā vietā.
* * *
Pīlādžogas medū vislabāk gatavot pēc salnām. Aplej ar verdošu ūdeni un tur slēgtā traukā, līdz tās kļuvušas mīkstas. Uzber uz sieta un apžāvē. Uzvāra medu — puskilogramu uz 1 kg ogu, ber tajā ogas un, noņemot putas, vāra biezu masu.
Dzirdītājs
Sīrupam uz litru pīlādžu sulas vajag 1,2—1,3 kg cukura. Vāra 5 minūtes, nosmeļot putas. Tad karstu pilda kārtīgi izmazgātos traukos un noslēdz. Ja ziemā saaukstēsieties, noderēs pie tējas. Var izmantot saldēdieniem vai dzērienu pagatavošanai.
* * *
Pīlādžu tējai ņem 2 ēdamkarotes kaltētu pīlādžu ziedu un ogu, 1 glāzi verdoša ūdens. Ļauj pāris minūšu ievilkties, tad nokāš un pieber cukuru pēc garšas. Iznāk ļoti aromātisks dzēriens.
* * *
Putojošs pīlādžu dzēriens iznāk no 350 g ogu, 3 litriem ūdens, ēdamkarotes rozīņu un cukura pēc garšas. Ogas pārlasa, nomazgā, saspaida ar koka stampiņu, liek emaljētā katlā, pārlej ar ūdeni un vāra tik ilgi, līdz ogas sašķīdušas.
Pēc tam katlu noņem no uguns, pārklāj ar marli un noliek siltā vietā. Kad dzēriens sāk rūgt, to izkāš, pieber cukuru, samaisa. Dzērienu salej pudelēs, katrā ieliek pa 3—4 rozīnēm, pudeles aizkorķē un glabā vēsā vietā guļus.
* * *
Aizņemto cilvēku vitamīnu dzērienu pagatavot ir pavisam vienkārši. Nomazgātas ogas saber 3 litru burkā, samaisa ar cukuru un noliek virtuves skapīti. Pēc pāris dienām ogas peld sīrupā, kuru var atšķaidīt ar ūdeni un dzert uz nebēdu. Vēlāk, kad sīrups beidzies, ogām uzlej ūdeni, bet tad gan vairs ilgi nevar dzērienu atstāt neizlietotu. Tas sāk rūgt, lai gan — tik un tā ir garšīgs.
(“Mans Īpašums”)