Pirmdiena, 22. decembris
Saulvedis, Saule
weather-icon
+3° C, vējš 1.34 m/s, Z-ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Cepsim piparkūkas

Sabiedriskās organizācijas “Valles pūces” dalībniece un Valles vidusskolas ēdnīcas vadītāja Sandra Karabeško iesaka šajos Ziemassvētkos netradicionālās piparkūkas.

Sabiedriskās organizācijas “Valles pūces” dalībniece un Valles vidusskolas ēdnīcas vadītāja Sandra Karabeško iesaka šajos Ziemassvētkos netradicionālās piparkūkas.
Riekstu piparkūkas
125 g cukura, 125 g medus, 50 g margarīna, 3 olas, 250 g miltu, 150 g riekstu, 100 g rozīņu, 1 tējkarote dedzināta cukura, 1 tējkarote sodas un 1 tējkarote maltu garšvielu speciāli piparkūkām.
Margarīnu un cukuru saputo, pievieno olas, sasildītu medu un dedzinātu cukuru, garšvielas, grauzdētus sasmalcinātus riekstus un izmērcētas rozīnes. Miltos iesijā sodu, pievieno pagatavotajai masai un visu samīca. Masai jābūt biezai un tekošai. Plāti izklāj ar ietaukotu pergamentu, mīklu lej apmēram centimetru biezā kārtā un cep, kamēr gatava. Cepumu sagriež gabaliņos, pārklāj ar glazūru vai pūdercukuru.
Medus piparkūkas
500 g medus, 500 g cukura, 200 g sviesta, 1 kg miltu, 100 g riekstu vai mandeļu, 20 g ruma vai konjaka, 2 tējkarotes sodas, 1 ēdamkarote garšvielu un citronu vai apelsīnu miziņas.
Medu ar cukuru uzkarsē, pievieno sviestu, garšvielas, sīki sakapātus riekstus vai mandeles, sīki sagrieztas miziņas, rumu vai konjaku, dedzināto cukuru un kopā ar sodu masā iesijā miltus. Mīklu liek nostāvēties vēsā vietā. Pēc tam izveltnē, izspiež figūriņas, liek uz plāts, kura izkaisīta ar miltiem, pārziež ar olu un cep.
Franču piparkūkas
125 g mandeļu, 200 g sviesta vai margarīna, 125 g cukura, 60 g iesala, 2 tējkarotes malta ingvera, 2 tējkarotes kanēļa, 2 tējkarotes maltu krustnagliņu, 1 tējkarote sodas, apmēram 400 g kviešu miltu.
Sakapā mandeles, mīkstu sviestu samaisa ar pārējām sastāvdaļām un uz miltiem nokaisīta galda izveido elastīgu mīklu. Saveļ divos paresnos veltnīšos un nedaudz saplacina, lai tie būtu ovāli. Katru veltnīti ietin folijā un dažas stundas patur vēsumā. Tad sagriež plānās šķēlītēs un cep aptuveni 12 minūšu 175 grādu karstumā.
Piparkūku kūciņas
Pusotras glāzes sarīvētu piparkūku, 50 g sviesta, 2 ēdamkarotes pūdercukura, 1—2 ēdamkarotes ruma, karameles.
Sviestu saputo ar pūdercukuru, pievieno sarīvētas piparkūkas un rumu. Saveļ aptuveni trīs centimetrus biezu veltni, apviļā sasmalcinātās karamelēs, uz kādu laiku noliek vēsā vietā. Griež šķēlēs un pasniedz galdā.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.