Piektdiena, 26. decembris
Stella, Larisa
weather-icon
+4° C, vējš 1.34 m/s, ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Brūno krāsu iegūst cepot

Pilskalnieši zina, ka pamatskolas pavāres Gunas Gadišķes Ziemassvētku piparkūkas ir vienas no garšīgākajām pagastā. Gadišķes kundze tās cep no pašas gatavotas mīklas.

Pilskalnieši zina, ka pamatskolas pavāres Gunas Gadišķes Ziemassvētku piparkūkas ir vienas no garšīgākajām pagastā. Gadišķes kundze tās cep no pašas gatavotas mīklas.
Uzlabo “veikala” mīklas
— Piparkūkas cepu katros Ziemassvētkos, — saka Guna Gadišķe. — Tiem, kuri piparkūku mīklu pērk veikalā, ir pavisam viegli. Vajag tikai nopirkt mīklu, izrullēt to plānā kārtiņā un veidot figūras. Taču no veikalā nopērkamās mīklas piparkūkas parasti ir pacietas. Gadās, ka mīklai ir par maz garšvielu. Tāpēc pirms cepšanas to jāpieliek vairāk un mīkla rūpīgi jāpārmīca. Tāpat reizēm nākas vēl pievienot sviestu vai margarīnu.
Gadišķes kundze visbiežāk piparkūku mīklu gatavo pati. Tad droši zina, ka netrūks ne pikantās garšas, ne taukvielu, un saldais, smaržojošais kārums mājās radīs svētku noskaņu. Piparkūku mīklas receptes arī pašas veidotas, par pamatu ņemot pavārgrāmatās vai žurnālos izlasītās.
Jāuzmanās ar kanēli
— Mūsu ģimenē iecienītas mīkstās piparkūkas, — saka Guna Gadišķe. — Tām ir arī kraukšķīgas maliņas. Piparkūku mīklai pirms cepšanas vismaz divas nedēļas jānostāvas vēsākā vietā. Taču no mīklas, ko parasti gatavoju es, var cept tūlīt pēc pagatavošanas. Vajadzīga viena ola, 400 gramu medus, 400 gramu sviesta, pusglāze cukura, tējkarote kanēļa, saberztas krustnagliņas, ingvers, kardamons, tējkarote sodas un sešas glāzes miltu. Var pievienot arī veikalā nopērkamos piparkūku mīklas garšvielu maisījumus. Vienīgi kanēli nedrīkst pielikt pārāk daudz, tad tas pārmāks citas garšvielas, zudīs jaukais medus aromāts.
Sviestu saputo ar olu dzeltenumiem, pievieno izkausētu medu, garšvielas, sodu un vēlreiz saputo. Pievieno izsijātus miltus un rūpīgi samaisa. Iecilā saputotus olu baltumus. Mīca, līdz tā kļūst stingra un spīdīga.
Mīkla ir gaiša, tomēr nevajag uztraukties. Brūno krāsu tā iegūs cepot. Jāizrullē plānā kārtiņā un jāveido piparkūkas.
Vaļa fantāzijai
Kad piparkūkas gatavas, tās var izrotāt ar krāsainām glazūrām. To pagatavošana ir ļoti vienkārša. Olbaltumu samaisa ar pūdercukuru un pievieno nedaudz citronskābes, līdz masa kļūst bieza un vijīga. To var iekrāsot ar pārtikas krāsvielām. Nu vairs tikai jāveido zīmējumi pēc paša iztēles.
Piparkūku forma var būt visdažādākā: mēnestiņi, eglītes, sirsniņas, namiņi, burti un citas. Lielākās piparkūkas var iekārt arī Ziemassvētku eglītē.
Gadišķu ģimenē visiem ļoti garšo saldumi, un Ziemassvētki ir laiks, kad to mājās ir visvairāk.
— Arī ikdienā cepu ne tikai piparkūkas un cepumus, bet arī tortes, — saka Guna Gadišķe. — Tortes gan biežāk cepu jubilejām, Ziemassvētkos parasti iztiekam ar cepumiem, toties to ir vairāk.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.