Latvijas Nacionālā kultūras centra akcijā “Satiec savu meistaru 2020” piedalījās arī Neretas novada Pilkalnes muižas saimnieki Irma un Valdis Tomsoni. Saulainajā sestdienas rītā muižas parkā viņi rādīja, kā uz atklātas uguns pagatavot jēra gaļas plovu.
“Satiec savu meistaru” aicina gūt praktiskas zināšanas vērienīgākajā tradicionālo prasmju apgūšanas akcijā. Pie Tomsoniem katrs varēja iejusties pavāra “ādā” — griezt, jaukt, šmorēt. Agrā rītā Pilkalnes muižā ieradās gan tuvējo māju “Graužu” kaimiņi Degro ģimene, gan tālāki viesi — Maija Mačeka no Neretas, fotogrāfs Dainis Ormanis no Jēkabpils, fotogrāfs un kinooperators Aloizs Savickis no Sēlijas un citi. Lidija Ozoliņa, biedrības “Upmales mantinieki” vadītāja, stāsta, ka bez darba nav sēdējis neviens un sava pusdienu porcija bija jānopelna. Vīri muižas parkā gādāja malku, sievas gatavoja salātus, piedevas plovam, biezpiena bumbiņas ar dillēm olīveļļā, krāsnī cepa ar valriekstiem, kanēli un cukuru pildītus ābolus. Netrūka te ne ābolmaizes, ne kāpostu salātu. Par koši sarkanajiem salātiem uz galda saimniece teic — āboli ‘Antonovka’, paprika, ķiploks, etiķis, cukurs, sāls jeb, citiem vārdiem sakot, vīriešu zapte. Līdzās tai lakši ar krējumu un majonēzi.
Stāstot par dienas galveno ēdienu, Irma Tomsone teic, ka tepat muižas pļavās augušais bioloģiski aktīvais jērs kauts pirms pāris dienām. Katlā liktas jēra gaļas ribiņas, burkāni, paprika, sīpoli, ķiploki, rozīnes, rīsi. Plova gatavošana aizņēma ap divām stundām.
Lidija Ozoliņa atzīst, ka tautas varēja būt vairāk, bet jārēķinās ar to, ka tik labi laika apstākļi lieti noder arī kartupeļu talkai, un vagās salīkušus talciniekus Neretas pusē redzēja itin bieži. ◆
