Ogres rajona Lēdmanes pagasta zemnieku saimniecības „Bekubode” meistari baltmaizi tagad cep Aizkrauklē, bijušās ceptuves „Annele” telpās.
Ogres rajona Lēdmanes pagasta zemnieku saimniecības „Bekubode” meistari baltmaizi tagad cep Aizkrauklē, bijušās ceptuves „Annele” telpās.
Zemnieku saimniecības „Bekubode” īpašnieks Raimonds Rudzītis „Staburagam” pastāstīja, ka Lēdmanē cep vairs tikai rupjmaizi un saldskābmaizi. Turpretī Aizkrauklē –– baltmaizi, formasmaizi, cepumus, kliņģerus, ražo sausiņus.
Aizkraukles filiālē nodarbināti 32 strādājošie. Diennaktī izlieto apmēram divas tonnas miltu. Populārākās maizes šķirnes, ko cep Aizkrauklē, ir „Piena”, „Ģimenes” un formasmaize.
Maizes krāsnis savlaik izmantojuši arī „Anneles” maizes cepēji, un tās ir novecojušas. Mīklu sagatavo mehanizēti, savukārt baltmaizes klaipiņus mehanizēti veido tikai daļēji –– ir mīklas dalītājs un ierīce, kas kukulītim piešķir iegarenu formu. Klaipiņa galīgo formu ar rokām veido maiznieks. Arī formasmaizes ražošana ir roku darbs.
Lēdmanē savlaik mēģināts cept maizi ar dažādām piedevām, gaļu un augļiem. Iespējams, šādu maizi ceps arī Aizkrauklē.
–– Telpas ražotnei ir piemērotas, –– saka Rudzīša kungs. –– Tomēr to īpašniece, SIA „Aizkraukles sabiedrība”, noteikusi augstu īres maksu. Arī ūdens Aizkrauklē ir ļoti dārgs. Tas neveicina ražošanas attīstību.