Pirmdiena, 22. decembris
Saulvedis, Saule
weather-icon
+-4° C, vējš 1.34 m/s, A-ZA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Baravikas tur neviens nelasa

Arīna Balode līdz 14 gadu vecumam bija neretiete. Vēlāk dzīves ceļi aizveda uz Rīgu, bet uz Neretas, Aizkraukles pusi ikdienā atbrauc bieži, arī uz Meņģeli, kur ir vīra vecāku mājas. Tur kaimiņš reiz ieminējies par kādu labu sēņu vietu, un šogad Arīna nolēmusi to pārbaudīt.


Arīna sevi var saukt par sēņotāju ar pieredzi, jo mežā dodas katru gadu. “Meži Meņģeles pusē tādi, ka neviens savu kāju nav spēris. Sēnes aug, un neviens tās nelasa. Visas tikai baravikas, kas ir ļoti interesanti. Ja pirms diviem gadiem pārsvarā auga gailenes, šogad pretēji — daudz baraviku un pa retai gailenei,” stāsta sēņotāja.
“Tajā vietā bijām pirms nedēļas. Pusstundā salasījām 104 sēnes, saskaitīju. Pēc nedēļas nolēmām doties vēlreiz. Paņēmām līdzi divus spaiņus, tos ātri pielasījām un sapratām, ka sēņu vēl ir ļoti daudz. Braucām pakaļ vēl četriem spaiņiem. Arī tie pildījās ātri, pusotras stundas laikā, pat ņemot vērā, ka beigās izvēlējos tikai skaistākās, lielākās sēnes. Domāju, ja dotos dziļāk mežā, sēņu būtu vēl vairāk,” teic Arīna. Protams, vakarā pēc meža neiztika bez tradicionālās sēņu mērces ar sīpoliem, saldo krējumu un jaunajiem kartupeļiem.
Lai sēņojot nebūtu jādomā par ērcēm, šogad veikts eksperiments — internetā iegādāts tērps no ļoti blīva, balta, slidena materiāla, kurš ir teju pilnībā noslēgts, atsegtu atstājot tikai galvu. Arīna teic, ka reiz izslimojusi Laimas slimību, tāpēc no šiem asinssūcējiem kukaiņiem īpaši uzmanās. Eksperiments izdevies, ērces rāpojušas, bet caur blīvo audumu nav spējušas piesūkties. Vēl drošāk būtu sēņot, ja tērps nosegtu arī galvu, un par tāda iegādi arī domājot.
Daļa baraviku atdotas radiem. Pārsvarā pašu lietošanai atstātās marinētas vai saceptas, sapildītas burkās un ieliktas saldētavā. No viena spaiņa sanākot trīs puslitra burciņas ceptu sēņu. Daļu baraviku ziemai sagatavo kaltējot. Šim nolūkam iegādāta elektriskā žāvētava. Ar sēnēm pilnās pannas septiņas stundas notur karsta gaisa plūsmā — plus 55 grādos. Sažāvēto uzglabā  papīra maisiņos. Tajos sēnes turpina žūt. Apmēram pēc nedēļas var pārlikt slēgtā traukā. Kaltētās izmanto zupās, mērcēs vai saberž un lieto kā garš­vielu. ◆

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.