Sestdiena, 27. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+4° C, vējš 2.24 m/s, ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Augļi no Dievu koka

Īsts brīnumlīdzeklis — tā par olīvām saka dietologi. Veikalu plaukti vai lūst no olīveļļu un dažādu konservēto olīvu iesaiņojumiem, taču daudziem tās ir vēl “neatklāta sala”.

Īsts brīnumlīdzeklis — tā par olīvām saka dietologi. Veikalu plaukti vai lūst no olīveļļu un dažādu konservēto olīvu iesaiņojumiem, taču daudziem tās ir vēl “neatklāta sala”.
Tā tik ir delikatese!
Kad pirmo reizi nogaršoju olīvas, nodomāju: “Kā cilvēks var kaut ko tik negaršīgi sāļu ēst?”. Taču pļaviņiete Anita ir pavisam citādās domās: viņasprāt, tā ir delikatese, kuru var baudīt jebkurā laikā un vietā. Anita stāsta, ka veikalos var nopirkt melnās un zaļās olīvas ar un bez kauliņiem. Viņai pašai labāk garšojot melnās ar kauliņiem — tām esot vārdos neizsakāma garšas buķete. Olīvas Anita izmanto gaļas ēdieniem, zupām, piemēram, soļankai.
Reiz kādās svinībās viņa baudījusi martini ar olīvām. Dzērienam pievienojamie augļi ir īpaši gatavoti — olīvai kauliņa vietā ievietots burkāna gabaliņš. — Kaut kas eksotisks, — tā Anita.
Tikai dažas dienas
Daudzi domā, ka melnās un zaļās olīvas ir dažādu koku augļi, taču tas ir kļūdīgs uzskats — zaļās novāc ātrāk, un tās garšas ziņā ir cietākas un asākas. Tikai dažas dienas gadā — septembra beigās un oktobra sākumā — Itālijas, Grieķijas un Spānijas bāros pasniedz nogatavojušās olīvas, kam ir ideāla garša.
Pārējā laikā tās lieto konservētā veidā. Katrā valstī olīvas gatavo citādi. Piemēram, Argentīnā augļus izmērcē vājā sodas šķīdumā (lai noņemtu rūgtumu) un vēlāk iesāla.
Atzīst kinozvaigznes
Vispopulārākais produkts, ko iegūst no olīvām, ir olīveļļa. Senie romieši atzinuši, ka labāk iztiek bez vīna, nevis olīveļļas. Par labāko pasaulē atzīta Provansas eļļa, to iegūst, augļus viegli izspiežot. Gaišās eļļas labāk lietot salātiem, tumšās — cepšanai. Olīveļļu iecienījušas arī slavenas kinozvaigznes, piemēram, Sofija Lorēna, Klaudija Kardināle, Letīcija Kāsa. Tiem, kuri cenšas novājēt, dietoloģe Lolita Neimane iesaka atcerēties, ka 100 gramos olīveļļas ir 900 kaloriju. Olīveļļā, tāpat kā visās augu eļļās, nav holesterīna.
Aizkavē novecošanos
Augos esošie vitamīni un minerālsāļi palīdz atgūt spēkus. Tie satur ap 100 aktīvo vielu, kas aizkavē organisma novecošanos. Olīveļļa pazemina holesterīna līmeni asinīs un stiprina imunitāti, tā noder aterosklerozes un sirds slimību profilaksei.
Olīvas un olīveļļu var nopirkt gandrīz katrā pārtikas preču veikalā. Piemēram, Aizkrauklē, T—Market veikalā var iegādāties astoņu veidu olīveļļu 0,5 l, 0,75 l un 1 l stikla un plastmasas pudelēs. Bundžiņa — 350 gramu (ar šķidrumu) — melno olīvu bez kauliņiem maksāja 61 santīmu, zaļās olīvas bez kauliņiem 180 gramu plastmasas iepakojumā — 23 santīmus.
***
Izziņai.
Olīvas ir īpatnēji kauliņaugi, kuri satur 50—60% eļļas, 6% olbaltumvielu un tikai 23% ūdens.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.