Aizkraukles pagasta “Rožkalnu” saimnieku Māras un Gunāra Heidingeru piemājas saimniecībā audzē dārzeņus, ko pārdod tirgū Aizkrauklē un Rīgā.
Aizkraukles pagasta “Rožkalnu” saimnieku Māras un Gunāra Heidingeru piemājas saimniecībā audzē dārzeņus, ko pārdod tirgū Aizkrauklē un Rīgā. Šonedēļ “Rožkalnos” novākta arī burkānu raža.
“Audzējam visu, izņemot banānus, jo tie mūsu apstākļos neaug,” joko Gunārs Heidingers. “Sāku saimniekot jau 1979. gadā — audzēju kāpostus un vedu pārdot uz Krieviju. Biju nopelnījis tik daudz, ka varēju pat govi nopirkt. Tagad ir citādi, nekur tālu vairs neaizbrauksi, izaudzēto realizēt grūtāk. Aizkrauklē būšot lielveikals, varbūt tajā arī lauksaimnieki varēs izaudzēto piedāvāt.”
“Rožkalnu” piemājas saimniecībā ir 10 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes, bet dārzeņi aug apmēram četru hektāru platībā. Saimnieks stāsta, ka algotu darbu vairs nestrādājot, bet kopā ar ģimeni cenšoties nopelnīt savā saimniecībā. Lielākajos darbos — ravēšanā un ražas novākšanā — aicinot talkā palīgus. Saimniecībā ir arī sava tehnika.
Šogad Heidingeri audzējuši kartupeļus, kāpostus, burkānus, puravus. Daļu izaudzētā pārdodot tepat Aizkraukles tirgū, bet pārējo vedot uz Rīgu. “Šogad burkāni nav labi auguši,” secina saimnieks. “No 0,4 hektāru platības novācām apmēram desmit tonnu saldo sakņu. Glabāsim pagrabā, realizēsim pamazām.”
Vai saimniekam ir kāda īpaša burkānu glabāšanas recepte? “Nav gan,” saka Gunārs Heidingers. “Vēlams tos novākt sausus, tad labāk glabāsies. Tas gan ļoti reti izdodas. Katram dārzenim vajadzētu savu pagrabu, bet mums ir tikai viens, un visu ražu glabājam tajā.”
Piemājas saimniecības laukā vēl aug puravi. Tie neesot izvēlīgi, bet izturīgi augi, kurus pat visu ziemu varot atstāt ārā. Vislabāk puravi gan glabājoties siltumnīcā.