Amerikāņu zinātnieks Pīters D’Adamo veltīja 15 savas dzīves gadu, lai izpētītu, ka cilvēka pašsajūta ir saistīta ar viņa asinsgrupu.
(2. turpinājums.)
Amerikāņu zinātnieks Pīters D’Adamo veltīja 15 savas dzīves gadu, lai izpētītu, ka cilvēka pašsajūta ir saistīta ar viņa asinsgrupu. Lai gan D’Adamo teorija vēl nav plaši izplatīta medicīnā, daudzi Rietumu mediķi atzīst, ka pacientiem ieteiktās diētas, kas izstrādātas pēc “asinsgrupas principa”, dod labākus rezultātus, īpaši artrīta un alerģiju ārstēšanā.
III (B) grupa — “klejotāji”
Pirmie cilvēki ar trešo asinsgrupu bija īsti klejotāji, kuri pieraduši pie dažādiem klimatiem un kultūrām. Trešā grupa ietver sevī otrās grupas jūtīgumu un pirmās grupas izturību. “Klejotāju” raksturs ir elastīgs, ļoti nosvērts, sabiedrisks un miermīlīgs.
Stiprās puses: noturīga imūnsistēma, stipra vielmaiņa. Šai grupai vislielākā diētu variēšanas iespēja.
Uzturs līdzsvarots, bet daudzveidīgs, ieskaitot piena, miltu produktus, pākšaugus, dārzeņus un augļus. Izņēmums — putnu gaļa. Trešās asinsgrupas cilvēki ir vienīgie, kuri var brīvi lietot piena produktus.
No liekā svara var atbrīvoties, pārejot uz zaļumiem, olām, gaļu, aknām, lakricas tēju. Pieņemties svarā — ar miltu produktiem, kukurūzu, riekstiem.
“Klejotājiem” atbrīvoties no stresa vislabāk izdodas, sabiedriski darbojoties. Lai atjaunotu garīgās spējas, viņiem vajadzīga mērena fiziskā aktivitāte. Labi piemērots ir teniss, braukšana ar velosipēdu, pastaigas, peldēšana, arī joga un citas Austrumu vingrinājumu sistēmas. Nodarbošanos ar “smagajiem” sportaveidiem — futbolu un basketbolu — labāk ierobežot.
Diēta Gaļa
Ieteicams: jēra, aitas, truša, aļņa gaļa.
Nav ieteicams: bekons, vistas, pīles gaļa, cūkgaļa, paipalu un citu putnu gaļa.
Jūras produkti
Ieteicams: menca, bute, paltuss, lasis, makrele.
Nav ieteicams: visu veidu moluski un vēžveidīgie, anšovi, kalmāri.
Piena produkti
Ieteicams: biezpiens, jaunsiers, kazas siers, mīkstie sieri, jogurts, kefīrs, vājpiens.
Nav ieteicams: saldējums, zilie sieri (Rokforas u. c.), cietie sieri.
Tauki
Ieteicams: olīveļļa.
Nav ieteicams: kokvilnas, kukurūzas, zemesriekstu, saulespuķu eļļa.
Rieksti un sēklas
Vispār nav ieteicami.
Īpaši neiesaka: Indijas riekstus, ciedru riekstus, zemesriekstus, ķirbju sēklas, saulespuķu sēklas.
Pākšaugi
Ieteicams: parastās, sarkanās un brūnās pupas, sarkanā soja.
Nav ieteicams: melnās pupas, pelēkie zirņi.
Miltu produkti
Ieteicams: maize no rīsu miltiem, “veselības” maize, rīsu un auzu pārslu ēdieni.
Nav ieteicams: kviešu miltu izstrādājumi, jaukto graudu produkti, putras, savvaļas rīsi.
Dārzeņi
Ieteicams: bietes, brokoļi, visu veidu kāposti, sēnes, burkāni, salāti, pētersīļi, kartupeļi, saldie pipari, batātes.
Nav ieteicams: artišoki, avokado, kukurūza, ķirbji, redīsi, tomāti.
Augļi
Ieteicams: banāni, dzērvenes, vīnogas, ananasi, plūmes, papaija.
Nav ieteicams: kokosrieksti, granātāboli, hurma, rabarberi.
Garšvielas
Ieteicams: karijs, ingvers, kajēnas pipari, mārrutki, pētersīļi.
Nav ieteicams: krustnagliņas, mandeļu ekstrakts, želatīns, kanēlis, melnie un baltie pipari, arī kečups.
Dzērieni
Ieteicams: zaļā tēja.
Nav ieteicams: stiprie dzērieni, sodas ūdens, zelteris.
(Turpinājums 29. jūlijā.)