Pupas ir ļoti vērtīgs produkts, taču ļoti daudzi cilvēki izvairās tās uzturā lietot, jo tās rada vēdera uzpūšanos un gāzu izdalīšanos.
Pupas ir ļoti vērtīgs produkts, taču ļoti daudzi cilvēki izvairās tās uzturā lietot, jo tās rada vēdera uzpūšanos un gāzu izdalīšanos.
Indijas zinātnieki atklājuši metodi, kā pupiņās samazināt to vielu daudzumu, kas izraisa šīs nepatīkamās blakusparādības. Pupas apstarojot ar zemas intensitātes gamma stariem, šo vielu daudzums samazinās par 70%, bet ar trīsreiz stiprākiem stariem — pat par 80%.
Vairāki uztura speciālisti stingri noraidījuši iespēju tā apstrādāt pupiņas, jo, viņuprāt, vēdera uzpūšanās ir nozīmīgs zarnu sistēmas veselīguma rādītājs, un gāzu izdalīšanās ir tikai sociāla rakstura problēma, ar ko cilvēkiem jāiemācās sadzīvot. Turklāt apstarota pārtika viņos rada bažas, vai tā nav kaitīga organismam.
“Veselība”