Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-5° C, vējš 1.53 m/s, ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Alus no paša audzētiem miežiem

Skrīverietis Jānis Rakstiņš alu brūvē vairākas reizes gadā – Lieldienām, Ziemassvētkiem, kartupeļu talkai un, protams, Jāņiem.

Skrīverietis Jānis Rakstiņš alu brūvē vairākas reizes gadā –– Lieldienām, Ziemassvētkiem, kartupeļu talkai un, protams, Jāņiem. Rakstiņa kungs miestiņu brūvē no paša audzētiem graudiem un apiņiem, un šis alus viņam garšo vislabāk.
Sāk laikus
–– Alu jāsāk brūvēt vismaz divas nedēļas pirms Jāņiem, –– stāsta Rakstiņa kungs. –– Tas ir ļoti darbietilpīgs process. Graudus vispirms lielā kublā izmērcē, tad ļauj liekajam ūdenim notecēt un novieto vēsā vietā diedzēties. Es graudus parasti diedzēju pagrabā. Kad jau redzami nelieli asniņi, iesalu kaltē. Tas ir ļoti svarīgs process, ko vislabāk veikt speciālā pirtī iekārtotā iesalnīcā. Graudiem nedrīkst piekļūt atklāta liesma un dūmi, citādi alus būs rūgts kā kafija. Ja iesals sagruzdis, to pēc garšas tūlīt var just.
Kad iesals kļūst zeltaini brūns, to samaļ un var tecināt misu. Lielā kublā iepilda iesalu, apiņus un pārlej ar verdošu ūdeni, līdz veidojas diezgan bieza masa. Kad tā trīs četras stundas ievilkusies, pa speciālu atveri kubla apakšā tecina misu.
Otrais –– vīriem
Iesalam karsto ūdeni lej vairākas reizes un iegūst dažādu alu. Misai no pirmā uzlējuma raudzējot nav jāpievieno cukurs. Alus tāpat ir salds, pietiekami tumīgs un nav tik stiprs, tas vislabāk garšo sievietēm. Raudzējot otro uzlējumu, jau jāpievieno nedaudz cukura. Šis alus domāts vīriem, un tas jau ir ievērojami stiprāks.
Kad alus norūdzis, to pilda muciņās un glabā vēsumā. Šādi pagatavots alus no mucas tek ārā šņākdams un putodams.
Jāzina mērs
Jāņiem Rakstiņa kungs parasti brūvē lielāku alus daudzumu.
–– Svētki ir gari, sabrauc radi, draugi, paziņas, visus vajag pacienāt, –– tā Jānis Rakstiņš. –– Pie tam tūlīt pēc Jāņiem sākas siena laiks, un nekas tā neveldzē kā malks vēsa, putojoša alus. Protams, dzerot alu, jāzina mērs, jo mājās gatavotais alus ir stiprāks nekā veikalā pirktais.
Mācās no mātes
–– Esmu no Latgales, Balvu apkaimes. Tur vai katrās mājās savlaik darīja alu. Šī dzēriena brūvēšanas paņēmienus noskatījos no mātes, apguvu arī pie citiem alus darītājiem. Nu jau gadus desmit alu gatavoju viens pats, –– saka Jānis.
Rakstiņu mājās Jāņos vienmēr valda liela jautrība līdz pat rīta gaismai.
–– Ja līgot, tad no visas sirds, –– saka saimnieks. –– Kurš tad Jāņu vakarā iet gulēt! Esam pat uz ielas dejojuši. Šogad gan noteikti brauksim uz „Ziņģi” Aizkrauklē. Gribas izjust, kā līgo ļoti lielā pulkā.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.