Sestdiena, 27. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+4° C, vējš 1.79 m/s, R-ZR vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Aligatoru bumbieris

Ja manas mājās virtuvē oranžas krāsas bļodā savus zaļos sānus nespoguļo vairāki avokado, tad kāds no maniem pusaudžiem noteikti iesauksies: “Mammu, brokastīs nav ko ēst!” Tas ir viens no iemesliem, kāpēc mājās vienmēr ir avokado, bet galvenais — tas mums garšo.

Esmu dzirdējusi, ka avokado garšo ne pēc kā, taču, apslakot to ar citrona sulu vai uzberot citronpiparus un vēl zaļumus, avokado garšo lieliski. Manām garšas kārpiņām šķiet, ka tā varētu garšot pavasaris. Turklāt avokado kopā ar sīpollokiem tiešām ir īsta  vit­amīnu “bumba”. Uztura speciālisti apgalvo, ka ēdiena krāsai ir liela nozīme, proti, zaļā krāsa esot nomierinoša, atpūtinoša un labu no­skaņojumu radoša. Kādēļ, ēdot avokado, to nepārbaudīt pašam? 
Jāpiebilst, ka avokado var iegādāties gandrīz visos lielveikalos, tikai, pērkot gabalā, tas izmaksā salīdzinoši dārgāk nekā tie, kuriem cena norādīta kilogramā. Esmu ievērojusi, ka veikalos var iegādāties divu veidu avokado — ar gludu un spilgti zaļu mizu un ar tumšāku un grubuļaināku mizu. Pēdējie izmērā ir mazāki un apaļāki. Personīgi man labāk patīk ar gludo mizu, jo šķiet, ka tā maigi zaļā mīk­stuma garša ir daudz izteiktāka. Iespējams, ka tās ir tikai iedomas, bet man patīk šo avokado ovāli garenā forma, kas, sagriežot šķēlēs, glīti izskatās uz sviestmaizēm un arī salātos.
Reizēm saimnieces attur tas, ka veikalos avokado nopērkami vēl cieti. Tas tiesa, jo avokado tiek novākti, kad sasnieguši maksimālo lielumu, taču vēl nav gatavi.
Es tos nolieku uz palodzes vai atstāju uz galda un pēc dienas tie jau ēdami. Esmu dzirdējusi, ka avokado jāieliek papīra turzā kopā ar kādu banānu vai ābolu un jāpatur istabas temperatūrā. Šī metode gan prasīs vairākas dienas. Savukārt nepacietīgie izmēģinājuši citu metodi — avokado ietin cepampapīrā un uz desmit piecpadsmit minūtēm ieliek viegli siltā cepeškrāsnī, kas uzsildīta līdz 110 grādiem.

Uzziņa

Avokado — reizēm saukts arī par aligatoru bumbieri — ir savdabis: forma kā bumbierim, miza kā aligatora āda, bet garša kā nevienam citam auglim. Turklāt tas ir auglis ar vislielāko tauku saturu — ap 15%, no kuriem aptuveni divas trešdaļas ir vērtīgās mononepiesātinātās taukskābes.
Vēl avokado satur ap 7% šķiedrvielu. Kālija daudzuma ziņā tas pārspēj banānus. Ir labs K vitamīna, folskābes, B1, B5 un B6, kā arī  E vitamīna avots. Ļoti ieteicams avokado pievienot dažādiem dārzeņu salātiem, jo tas palīdz organismam pilnīgāk uzņemt un izmantot taukos šķīstošos vitamīnus, kas ir šajos dārzeņos.
Regulāri uzturā lietojot avokado, samazinās aptaukošanās risks, saslimšana ar diabētu, sirds slimībām, uzlabojas gremošana, kļūst veselīga sejas āda un matu izskats, kā arī palielinās enerģija. 






Gvakomole
Pagatavošanai nepieciešams:
2 avokado
100 g skābā krējuma
sīpols
2 tomāti (bez mizas)
puscitrona sula
2 tējkarotes ķiploksāls
tējkarote “Santa Maria” Chili Explosion garšvielu maisījuma

Padoms — gvakomoli nevajag maisīt virtuves kombainā. Mērce labāku garšu iegūst, ja visas sastāvdaļas samaisa ar karoti vai dakšiņu. Mērce lieliski papildinās gaļas, īpaši vistas, ēdienus un būs kā piedeva salātiem.

Sātīgie avokado un tunča salāti
Šie salāti lieliski garšo paši par sevi, bet vēl garšīgāki tie ir uzsmērēti uz kādas maizītes, iepildīti sāļajos groziņos vai sendvičā.

Sastāvdaļas:
puse sarkanā sīpola
2 ēdamkarotes svaigi spiesta citrona sulas
pēc garšas — sāls
2 avokado
100 g ķirštomātu
180 g tunča savā sulā
100 g majonēzes

Bļodiņā liek smalki sakapātu sarkano sīpolu, apber ar sāli, pievieno citrona sulu un apmaisa. Ļauj kādu mirkli ievilkties, kamēr griež pārējās sastāvdaļas. Mazos gabaliņos sagriež avokado mīkstumu. Nomazgātus ķirštomātus sagriež mazākos gabaliņos un sajauc ar avokado. Salātu traukā liek tunci, kam iepriekš notecināts liekais šķidrums, pievieno avokado, tomātus, majonēzi, sāli un visu rūpīgi samaisa. Ja ir vēlme, var pievienot sīki sakapātus zaļumus.

Kraukšķīgās avokado šķēlītes
Sastāvdaļas:
2 lieli avokado
nedaudz citrona sulas
ola
sāls
pipari
3 ēdamkarotes miltu
glāze rīvmaizes
2 ēdamkarotes eļļas

Nomizotu avokado sagriež glītās vienādās šķēlītēs, apslacina ar citrona sulu, uzkaisa sāli un piparus, apviļā miltos, pēc tam — sakultā olā un rīvmaizē. Avokado šķēlītes uzmanīgi pārklāj ar nelielu eļļas daudzumu, izmantojot otiņu. Kārto uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepampapīru, ar ieziesto pusi uz leju, pārklāj ar eļļu no virspuses un cep aptuveni 15 minūtes.
Labu un krēmīgu avokado mīkstumu var uzziest uz maizes sviesta vietā.
Avokado mīkstumu var saputot ar sviestmaižu krēmiem un likt uz maizītēm.
Mazos kubiņos sagrieztu avokado iekaisa zupas šķīvī tieši pirms ēšanas.
Sasmalcinātu avokado var pievienot makaroniem ar sieru. Vispirms uzkaisa sieru, bet avokado gabaliņus pieliek, kad siers jau nedaudz izkusis.
Avokado var būt par piedevu gandrīz jebkuriem salātiem.
Tradicionāls avokado ēdiens, kura saknes sniedzas līdz acteku laikiem, ir gvakomole — uz avokado bāzes gatavota mērce. Receptes ir dažādas, bet tipiskā gvakomolē ir samīcīti avokado, tomāti, sīpoli, koriandra zaļumi, laima sula, čili, sāls un melnie pipari.
Avokado pusītes ar mizu vai bez tās var izmantot kā miniatūrus salātu trauciņus, piemēram, tomātu, garneļu vai tunča salātiem.


Receptes

Gvakomole
Pagatavošanai nepieciešams:
2 avokado
100 g skābā krējuma
sīpols
2 tomāti (bez mizas)
puscitrona sula
2 tējkarotes ķiploksāls
tējkarote “Santa Maria” Chili Explosion garšvielu maisījuma

Padoms — gvakomoli nevajag maisīt virtuves kombainā. Mērce labāku garšu iegūst, ja visas sastāvdaļas samaisa ar karoti vai dakšiņu. Mērce lieliski papildinās gaļas, īpaši vistas, ēdienus un būs kā piedeva salātiem.

Sātīgie avokado un tunča salāti
Šie salāti lieliski garšo paši par sevi, bet vēl garšīgāki tie ir uzsmērēti uz kādas maizītes, iepildīti sāļajos groziņos vai sendvičā.

Sastāvdaļas:
puse sarkanā sīpola
2 ēdamkarotes svaigi spiesta citrona sulas
pēc garšas — sāls
2 avokado
100 g ķirštomātu
180 g tunča savā sulā
100 g majonēzes

Bļodiņā liek smalki sakapātu sarkano sīpolu, apber ar sāli, pievieno citrona sulu un apmaisa. Ļauj kādu mirkli ievilkties, kamēr griež pārējās sastāvdaļas. Mazos gabaliņos sagriež avokado mīkstumu. Nomazgātus ķirštomātus sagriež mazākos gabaliņos un sajauc ar avokado. Salātu traukā liek tunci, kam iepriekš notecināts liekais šķidrums, pievieno avokado, tomātus, majonēzi, sāli un visu rūpīgi samaisa. Ja ir vēlme, var pievienot sīki sakapātus zaļumus.

Kraukšķīgās avokado šķēlītes
Sastāvdaļas:
2 lieli avokado
nedaudz citrona sulas
ola
sāls
pipari
3 ēdamkarotes miltu
glāze rīvmaizes
2 ēdamkarotes eļļas

Nomizotu avokado sagriež glītās vienādās šķēlītēs, apslacina ar citrona sulu, uzkaisa sāli un piparus, apviļā miltos, pēc tam — sakultā olā un rīvmaizē. Avokado šķēlītes uzmanīgi pārklāj ar nelielu eļļas daudzumu, izmantojot otiņu. Kārto uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepampapīru, ar ieziesto pusi uz leju, pārklāj ar eļļu no virspuses un cep aptuveni 15 minūtes.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.