Nepieciešams:
4 — 7 mandarīni, 3 olas, 50 mililitru piena, 150 mililitru augu eļļas, 150 gramu + 1 ēdamkarote cukura, 2 tējkarotes cepamā pulvera, 300 gramu miltu, vaniļas cukurs, sviests.
Gards viegli pagatavojams mandarīnu pīrāgs, kamēr vēl šie saulainie citrusaugļi veikalos ir nopērkami. Tiesa gan, ja to saucam par “šarloti”, tad šis ir tās mūsdienīgs variants, jo senāk (vārds ir novecojis) tā dēvēja sacepumam līdzīgu saldo ēdienu, ko pagatavoja no kausētā sviestā izmērcētas baltas vai saberztas rupjas maizes, āboliem, cukura un dažām garšvielām.
Šoreiz ar mikseri sakūlu olas kopā ar pienu un augu eļļu. Piebēru cukuru un vaniļas cukuru un putoju vēl pāris minūtes. Piekaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus un samaisīju viendabīgu mīklu.
24 centimetru diametra veidni izklāju ar cepamo papīru, to ietaukoju ar sviestu un izkaisīju ar apmēram vienu ēdamkaroti cukura. Pēc tam veidnē izvietoju nomizotus un pārgrieztus mandarīnus ar griezuma vietu pret cukuru. Veidnē tiem pāri izlīdzināju mīklu un liku cepties līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 45 — 50 minūtes. Gatavo pīrāgu atdzesēju un apvērsu uz lēzenā šķīvja ar mandarīniem uz augšu. Nu to varēju sagriezt gabaliņos.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma