● 800 gramu ābolu,
● 2 olas,
● 50 gramu cukura,
● vaniļas cukurs garšai,
● šķipsniņa sāls,
● 30 gramu sviesta,
● 100 mililitru piena,
● 70 gramu miltu,
● tējkarote cepamā pulvera.
Drumstalām:
● 100 gramu miltu,
● 50 gramu cukura,
● 50 gramu sviesta,
● vaniļas cukurs garšai.
Pārkaisīšanai:
● 3 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu.
Šo lielisko ābolkūku ir viegli pagatavot. Tās sastāvā ir daudz ābolu un maz mīklas, bet pārkaisītās kokosriekstu skaidiņas atgādina par pirmo sniegu.
Vispirms ātri pagatavoju mīklu. Lielā bļodā ar putojamo slotiņu sakūlu olas ar cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Pievienoju miltus ar cepamo pulveri un izkausētu sviestu. Pēc tam pielēju pienu un rūpīgi visu samaisīju.
Ābolus nomazgāju, nomizoju, izgriezu tiem serdes, bet augļu mīkstumu sagriezu plānās daiviņās. (Kūka izdosies gardāka, ja izmantosim skābo šķirņu ābolus.) Tās iemaisīju mīklā tā, lai visi ābolu gabaliņi būtu pārklāti ar plānu mīklas kārtiņu.
Taisnstūra veidni (man bija 25 x 20 centimetru) ietaukoju ar augu eļļu un izlīdzināju tajā ābolus mīklā. Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī 30 minūtes.
Pa to laiku pagatavoju drumstalas. Bļodā iekaisīju miltus, cukuru, vaniļas cukuru, pievienoju mīkstu sviestu un ar rokām saberzu drupatās. Pēc pusstundas veidni no krāsns izņēmu, kūku pārkaisīju ar drumstalām un liku atpakaļ cepties vēl minūtes 20, līdz virskārta kļuva viegli zeltaina.
Gatavo ābolkūku izņēmu no krāsns, pārkaisīju ar kokosriekstu skaidiņu “sniegu”, atdzesēju un sagriezu gabaliņos, kas mums no šķīvja “pazuda” ātri — otrajai dienai nekas pāri nepalika.
Brigitas Skaistkalnes teksts un foto
Reklāma