Četras stundas pa angļu zemi Pārbrauciens uz Herefordšīras grāfisti četru stundu garumā varētu likties nogurdinošs un apnicīgs.
3. turpinājums.
Četras stundas pa angļu zemi
Pārbrauciens uz Herefordšīras grāfisti četru stundu garumā varētu likties nogurdinošs un apnicīgs. Tā tomēr nav. Var vērot ainavu aiz mikroautobusa loga un salīdzināt ar Latvijas ārēm. Un atšķirību ir daudz.
Vispirms neparasti šķiet dzīvžogi, kuri sadala laukus norobežotos kvadrātos. Piemēram, Zemgalē mums ir nebeidzami līdzenumi, pat koku reti var ieraudzīt, un tieši par tādiem plašiem meliorētiem laukiem mēs kādreiz visiem spēkiem cīnījāmies. Anglijā tieši otrādi — nelieli nogabali, it kā nodalīti tāpēc, lai kaimiņš kaimiņa tiesā neielien. Pie tam šie dzīvžogi ir tik biezi saaudzēti, ka tiem cauri tikt nemaz nav iespējams. Parasti dzīvžogus veido no Kaukāza plūmītēm, mežrozēm vai kādiem citiem dzelkšņainiem augiem. Taču tiem neļauj augt ne plašumā, ne garumā. Dzīvžogus regulāri apgriež, un, kā vēlāk uzzināsim, Eiropas Savienība par to pat maksā subsīdijas.
Par narcišu plantācijām visgarām lielajam ceļam jau rakstīju nedēļas pārdomās. Klāt vēl nāk milzīgi aitu bari, kaut zāle vēl nemaz nav tik gara. Interesanti, ka aitas gaļa Lielbritānijā ir visdārgākā, lai gan aitu te, šķiet, miljoniem. Jautāju — kāpēc tā? Aitas taču neprasa daudz darba, nav ne jāslauc, ne īpaši jābaro. Mums paskaidro, ka tā gluži neesot: aitas tomēr jāpiebaro, vajadzīga sabalansēta barība, jēru pieskatīšana atnešanās laikā, līdz ar to daudz cilvēka roku darba utt.
Atdzīvina septiņus gadsimtus vecas drupas
Pirms došanās uz Lielbritāniju mēs varējām izteikt vēlmes, ko gribētu apskatīt. Noteikti gribējām redzēt kādu lauku tūrisma objektu, jo arī Latvijā zemnieki ar to sāk arvien vairāk nodarboties.
Nakšņošana mums bija paredzēta hotelī “Penrhos” dziļos laukos, pat lielu gabalu no galvenā ceļa, uz Herefordšīras un Velsas robežas. Kā vēlāk stāstīs hoteļa saimnieks Martins Grifits, tā sauktais puslaika fermeris, viņš par 5000 sterliņu mārciņām nopircis ēkas drupas. Šai vietai ir unikāla vēsture. Māja te uzcelta 1280. gadā, kad Anglijas karalis Edvards I nonāca lejā no kalniem un atņēma Kingtonu Velsai.
Drupu rekonstrukcija sākta 1972. gadā. Ieguldīts daudz naudas, tagad jāsāk atmaksāt kredīti. No vecās ēkas saglabātas tikai sijas un akmens grīda. Izveidots interesants kamīns. Patiesībā tas nav nekāds kamīns, bet gan uz akmens grīdas nišā novietots baļķēns, kurš ilgi deg un izstaro siltumu, bet dūmi aiziet lielā skursteņa atverē. Gaidot vakariņas, te parasti uzkavējas viesi, iemalko alu vai vīnu ar sālītiem riekstiņiem.
Tu esi tas, ko tu ēd
Pagājis jau 20 gadu, kopš atvērts hoteļa restorāns. Tas ir arī pirmais restorāns, kuram piešķīra pie mums par bioloģisko sauktās lauksaimniecības sertifikātu, jo te klientu ēdināšanai izmanto tikai dabiskos produktus, kuri audzēti bez ķimikālijām.
Tik garšīgu maizīti kā šajā hotelī nekur citur baudīt neizdevās. Katru dienu saimniece Dafne Lamberte to izcep svaigu no dabīgi audzētu graudu miltiem. Arī maltītei izmanto tikai no bioloģiski saimniekojošajiem fermeriem iepirktus produktus — gaļu, dārzeņus, augļus, sviestu, apiņus, pat vīns un alus te ir gatavots no izejvielām, kurām ne minerālmēsli, ne pesticīdi pat tuvumā nav bijuši. Ja vēlaties, jums tūlīt atnesīs no bioloģiski tīriem burkāniem spiestu sulu.
Protams, šādi produkti ir daudz dārgāki nekā ar ķīmijas palīdzību audzētie. Taču briti tos izvēlas arvien vairāk, jo, kā vēsta šobrīd modernais teiciens, tu esi tas, ko tu ēd. Nav pagājis nemaz tik ilgs laiks, tikai trīs gadi, kopš Anglijas lielveikalos sāka iekārtot īpašas nodaļas ekoloģiski tīriem produktiem. To cena ir par 50 procentiem augstāka, bet pieprasījums arvien aug. Tieši tāpēc Lielbritānijā fermeri pakāpeniski sāk pāriet uz bioloģiski tīru saimniekošanu.
Fermeris skolo ēšanas mākā
Anglijā popularitāti ieguvusi Penrhosas uztura un veselības skola. Augu gadu te notiek dažādi kursi.
Kursos “Uzturs un veselība” Dafnes kundze māca, kā izvairīties no nitrātiem pārtikā, kuru jūs ēdat, kā samazināt cukura daudzumu vai vispār nelietot to, kā pagatavot veselīgu ēdienu no ekoloģiski tīriem produktiem. Visu, protams, rāda un dara arī praktiski ar degustēšanu un novērtēšanu.
Kursos “Sievietes veselība” var iemācīties, kādu diētu ievērot, lai jūsu ķermenis būtu vitāls, enerģijas pārpilns, kā sievietēm izvairīties no dažādām specifiskām sieviešu kaitēm. Ir arī īpaši kursi grūtniecēm un jaunajām māmiņām. Viņām māca, kā izvēlēties veselīgu ēdienu mazuļiem un pieradināt pie tā visu ģimeni.
Turpmāk vēl