Pēdējos desmit gados, šķiet, neviena mājsaimniece savu dzīvi nespēj iedomāties bez eļļas — tā noder gan cepšanai, gan salātiem.
Pēdējos desmit gados, šķiet, neviena mājsaimniece savu dzīvi nespēj iedomāties bez eļļas — tā noder gan cepšanai, gan salātiem.
Agrāk, kad eļļu izvēle nebija tik liela, itin labi iztikām ar sviestā ceptiem kartupeļiem un krējumā jauktiem salātiem. Tagad cilvēks apjūk piedāvāto eļļu klāstā un nevar saprast, ko izvēlēties.
Nerafinēto — salātiem
Ja esat rapšu eļļas cienītājs, speciālisti iesaka izvēlēties to, kas ražota Bauskas rajona Iecavā. Šī eļļa izgatavota no Latvijā audzēta rapša sēklām un iegūta, izmantojot aukstās spiešanas metodi, nepārsniedzot 50 grādu temperatūru. Eļļa ir nerafinēta, tikai nostādināta. Produktam nav pievienotas pārtikas piedevas. Dziedniece Pārsla Mežciema uzskata, ka nerafinētās eļļas gan nav ieteicams izmantot cepšanai, karsēšanai, vārīšanai. Šim nolūkam labāk izvēlēties rafinētās eļļas.
Ir dažādi viedokļi par to, kāda eļļa labāka — rafinētā (attīrīta no dažādiem piemaisījumiem) vai nerafinētā? Attīrītajā eļļā it kā esot mazāk vitamīnu un citu vērtīgu vielu, savukārt nerafinētā varot izraisīt vēzi. Diemžēl viennozīmīga viedokļa šajā jautājumā nav.
Pasargā no vēža
Arvien populārāka kļūst linsēklu eļļa. Taukskābju dēļ lineļļu lieto kā zivju eļļas analogu. To lieto pret sklerozi, jo tā neļauj holesterīnam gulsnēties uz asinsvadu sieniņām. Lielā daudzumā lineļļā ir fitoestrogēni. Ja ir ģenētiska nosliece uz krūts vai dzemdes vēzi, tie neļauj augt vēža šūnām. Vīriešus fitoestrogēni pasargā no prostatas vēža. Nepareizi pagatavota eļļa ir sarkanīga.
Skaistumam
Imunitāti, skaistumu un jaunību vairo E vitamīns, kas lielā daudzumā ir smiltsērkšķu eļļā. Tai ir sāpes mazinošas, pretiekaisuma, brūces un čūlas dziedējošas īpašības. Eļļā esošās vielas veicina vielmaiņu, mazina holesterīna līmeni organismā. Eļļu lieto gan iekšķīgi, gan ārīgi. Profilaktiski to iesaka pret priekšlaicīgu novecošanu.
Īpaši ieteicama vīriešiem
Maz dzirdēts par ķirbju eļļu, bet tā ir īsta veselības ādere. Tā ir ne tikai garšīga piedeva, bet vairo arī lietotāja veselību un skaistumu. Eļļa ir dabīgā cinka avots. Ļoti ieteicama vīriešiem — kavē prostatas audzēja attīstību un nepieļauj tā rašanos, kā arī stiprina urīnpūsli.
Ķirbju sēklu eļļa labvēlīgi ietekmē praktiski visas organisma funkcijas. Tā paātrina gan aknu, gan ādas, gan gļotādas atjaunošanos, bet, ārīgi lietota, kavē ādas novecošanu.
Mazākzināmām nav pieprasījuma
Pie Aizkraukles tirgus ir zemnieku saimniecības “Tuņķi” kiosks. Tajā var nopirkt rapša eļļu un lineļļu. Pārdevēja stāsta, ka lineļļa, kuru no Bauskas rajona Iecavas saņem tikai otro mēnesi, jau pircēju ievērota. Nelielā pudelītē (175 ml) tā maksā 85 santīmus. Eļļa izmantojama salātiem.
SIA “Aizkraukles aptieka” 50 gramu pudelītē par Ls 1,80 nopērkama smiltsērkšķu eļļa. Kādreiz bijusi arī ķirbju eļļa. Tā kā pēc tās nav bijis pieprasījuma, tagad pārdošanā neesot.
Zināšanai
Rūgta vai sīva garša liecina, ka eļļā sākušies oksidēšanās procesi un radušies veselībai kaitīgi savienojumi.
Eļļai jābūt auksti spiestai — izejvielas pirms spiešanas nedrīkst karsēt, jo tad iet bojā vērtīgas bioloģiski aktīvas vielas.
Duļķainums un nogulsnes ir nerafinētas eļļas pazīmes.
Eļļai jābūt svaigai. 2—3 mēnešus glabāta eļļa jau uzskatāma par vecu.