Sestdiena, 13. decembris
Lūcija, Veldze
weather-icon
+-3° C, vējš 2.01 m/s, DA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Ar olām nopelna auto

Skrīverietis Voldemārs Freibergs jau daudzus gadus audzē vistas.

Skrīverietis Voldemārs Freibergs jau daudzus gadus audzē vistas. Veselības problēmu dēļ gan nācies putnu saimi ievērojami samazināt, taču pilnīgi novārtā vistkopību viņš neatstāj, lai olas veikalā nebūtu jāpērk.
–– Vistas esam audzējuši vienmēr, –– saka Voldemārs Freibergs. –– Parasti gan tikai pašu vajadzībām. Pirms desmit gadiem kādā laikrakstā izlasīju par kurzemnieku, kurš nopircis 100 vistu un sācis savu biznesu. Nolēmu pamēģināt arī es, jo vistu audzēšana padevās. Iegādājos 45 vistas. Veicās tīri brangi. Vai katru dienu braucu uz Aizkraukles tirgu un pārdevu olas par septiņiem santīmiem gabalā. Kundes brauca pie manis, īpaši tie, kuri paši cep kūkas un tortes. Savulaik ar olām nopelnīju lielu daļu no automašīnas pirkšanai vajadzīgās naudas.
Konditoriem mājas vistu olas patīk daudz labāk –– tās ir dzeltenākas un vieglāk saputojamas. Tas tāpēc, ka lielfermās vistām dod tikai kombinēto spēkbarību un ūdeni, bet mājas klukstēm izbaro visu ko. Tagad vairs nav tik stipra veselība, bieži pietrūkst spēka, tāpēc turu tikai astoņas vistiņas.
Ja kūts ir silta un barības pietiek, vistas ziemā labi dēj. Viņām vajag vienīgi papildus gaismu. Vistas ceļas ļoti agri. Jāmostas līdz ar viņām un kūtī jāiededz 40 vatu lampiņa. Grāmatā minēts, ka spožāka gaisma vistām var kaitēt.
Ziemā viņām vajag kaut kur pērties –– laikus sagatavoju sausas smiltis, sajaucot ar pelniem. Nepieciešami arī sīki akmentiņi. Arī tos var savākt rudenī. Smalki akmentiņi vistām palīdz gremošanas procesā. Tāpat vajadzīgas olu čaumalas vai sasmalcināti gliemežvāki.
Esmu atklājis, ka vistām ļoti garšo kāposti. Kad turēju vairāk nekā 40 vistu, audzēju ap 2000 kāpostu. Arī ziemā un agrā pavasarī, kamēr nav sadīgusi zāle, kāposti paaugstina dējību.
Vaicāts par olu krāsošanu Lieldienās, Freiberga kungs stāsta, ka krāsojot lielākoties baltās olas.
–– Sīpolu mizās vārot, tās kļūst dzeltenbrūnas, –– saka Voldemārs Freibergs. –– Var izmantot putraimus un dažādas lapiņas, tad izdodas pavisam raibas olas. Tiem, kuriem pašiem olu mājās nav, tās garšo. Mums olas mājās ir katru dienu, taču gatavojam tās reti.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.