Sestdiena, 13. decembris
Lūcija, Veldze
weather-icon
+-3° C, vējš 2.01 m/s, DA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Saules simbols un saticības zīme

Olas Lieldienās — tas ir tradicionāli visām tautām. Ola simbolizē dzīvības sākumu un sauli.

Olas Lieldienās — tas ir tradicionāli visām tautām. Ola simbolizē dzīvības sākumu un sauli. Latviešu tautas ticējumi vēsta, ka Lieldienās bērniem jāēd daudz olu, lai viņi augtu apaļi kā olas. Olas saimniecēm Lieldienu rītā esot jāvāra tāpēc, lai visu gadu labi satiktu ar saimi un kaimiņiem.
Vai zināt, kā pareizi olas izvārīt? Ticējums vēsta, ka, olas vārot, nedrīkst uguni pūst, jo tad olas plīstot. Patiesībā tās plīst pavisam cita iemesla dēļ. Ola sastāv no vairākām daļām. Tajā ir neliela gaisa “kabatiņa”. Vārot olas uz lielas uguns, gaiss sakarst un strauji izplešas, tāpēc čaumala pārplīst. Vārot uz lēnas uguns, gaiss no olas pa čaumalas mikroskopiskajiem caurumiņiem pamazām izplūst.
Daudzi labprāt ēd tikko vārītas olas ar sāli vai majonēzi. Taču ir daudz citu veidu, kā garšīgi sagatavot olas dažādos ēdienos. Iesaka kafejnīcas “Pērse” pavāre Ļubova Iruka.
Pildītas olas
Cieti novārītas olas noloba un pārgriež uz pusēm. Sajaucot olas dzeltenumu ar dažādām piedevām, var pagatavot garšīgus pildījumus. Piemēram, olas dzeltenumu var samaisīt ar smalki sagrieztām ķilavām, pievienojot nedaudz sinepju. Olas dzeltenumu un smalki sarīvētu sieru sajauc ar mērci, kas pagatavota no majonēzes, ketčupa un rīvētiem ķiplokiem. Garšīgs pildījums būs no olas dzeltenuma, kas sajaukts ar tunzivi vai mencu aknām, pieliekot mazliet majonēzes. Ņemot palīgā apaļus melnos piparus un paprikas šķēlītes, pildītās olu pusītes var pārvērst par priecīgiem vai bēdīgiem ģīmīšiem.
Salāti ar olu, papriku un kukurūzu
Apmēram stundas laikā mājās var pagatavot interesantus salātus, kuru sastāvā ir olas.
4 vārītas olas, 100 gramu caurauguša speķa, divas šķēles baltmaizes, paprika, kārbiņa kukurūzas, Ķīnas kāposts, 100 g majonēzes, ēdamkarote sinepju, 2 ēdamkarotes citronu sulas, 3 ēdamkarotes ketčupa, sāls, pipari.
Speķa šķēles apcep un notecina taukus. Uz pannas apgrauzdē baltmaizes kubiņus. Sajauc majonēzi, ketčupu, sinepes, citronu sulu, sāli un piparus. Lai mērce būtu pikantāka, var pievienot pāris pilienu “Tobasko” mērces. Salātu traukā samaisa papriku, kāpostus, kukurūzu un daiviņās sagrieztas olas. Pārlej ar mērci, uzber grauzdiņus un speķa šķēlītes.
“Paipalu olas”
2 vārīti vistu stilbi, sīpols, 2 vārīti burkāni, 5 vārītas olas, 100 g apceptu sēņu, majonēze, tējkarote sviesta, zaļumi, kartupeļu čipsi.
Salātu traukā kārtām liek smalki sagrieztu vistas gaļu, applaucētu sīpolu, uz rupjās rīves rīvētus burkānus, sasmalcinātu olas baltumu. Katru kārtu apsmērē ar majonēzi, pārkaisa sasmalcinātus zaļumus. Olas dzeltenumu saberž ar sviestu un pievieno sēnes. No masas veido bumbiņas paipalu olas lielumā. Salātu virsmu dekorē kā torti, vidū liekot “paipalu olas”, gar malām — čipsus.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.