Daba vēl tikai plaucē pirmās šī gada puķes, kokiem lapas nav saplaukušas, bet sēņotāji jau dodas uz mežu. Klāt murķeļu laiks!
Šo sēņu cienītāji ir arī Pļaviņu novadā, kur vairākās vietās var tās atrast, un aktīvākie to jau dara. Jāzina gan īstās vietas, un sēņotāji ar tām ne īpaši labprāt dalās. Murķeļu gan vēl esot maz un mazi, bet, cītīgi meklējot, ēdienreizei pietiek.
Īstie murķeļi jeb lāčpurni ir ēdamas sēnes, kas aug agri pavasarī un pēc skata ir ar šūnveidīgi krokotām brūnganām cepurītēm un bālganiem kātiņiem. Sastopami mežos zem lapkokiem, krūmājos, parkos, tomēr ne īpaši bieži. Murķeļus gan nevajag sajaukt ar līdzīgajām bisītēm jeb neīstajiem murķeļiem, kas tikai pēc pareizas apstrādes kļūst ēdami.
Īstie murķeļi ir ēdami no kātiņa līdz cepurītei, bet pirms cepšanas tos ieteicams vārīt. Tas arī jādara, lai atbrīvotos no smiltīm, kas sakrājas murķeļu krokotajās cepurītēs. Tāpēc sēnes vajadzētu kārtīgi izmērcēt un noskalot. No tām gatavo gan tradicionālo sēņu mērci, gan izsmalcinātākus ēdienus, jo tā ir delikatese!
Lāčpurni saldajā krējumā
Nepieciešamās sastāvdaļas:
* 500 g svaigu lāčpurnu
* 200 ml saldā krējuma
* 1 sīpols
* 2 ķiploka daiviņas
* 1 ēd. k. miltu
* sviests
* sāls, pipari pēc garšas
Sēnes kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens un sagriež mazākos gabaliņos.
Sīpolu un ķiploku smalki sakapā. Pannā izkausē 1 ēdamkaroti sviesta un apcep sīpolus un ķiplokus 2 — 3 minūtes, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno sēnes un cep, kamēr iztvaiko viss ūdens. Pievieno miltus un samaisa, tad saldo krējumu, sāli, piparus, sajauc un karsē uz nelielas uguns 2 — 3 minūtes.