Koknesiete Zenta allaž savā dārzā mēģina izaudzēt kādu jaunu augu vai dārzeni. Šogad viņas dārza jaunais iemītnieks bija pastinaks. Dažos izziņas materiālos tas dēvēts par burkāna saldāko un gaišāko brālēnu. Tas tiešām atgādina palielu baltu burkānu, tikai laksti ir krietni lielāki. Īpaši gan iecienīts tas mūsu piemājas dārziņos nav, taču Zenta teic, ka ar to jau “sadraudzējusies” un izmanto daudzos ēdienos. Viņai tas itin labi garšo sarīvēts kopā ar burkānu un samaisīts ar majonēzi. Savukārt cepot, vārot, tvaicējot un fritējot pastinaks iegūst ļoti maigu, saldu un pat riekstainu garšu.
Garšas dēļ pastinakus audzē kā viengadīgus augus. Vislabākie ir tie pastinaki, kas ir vidēji lieli un ar gaišu miziņu. Pastinakus viegli vari iemānīt kādā zupā, sautējumā vai dārzeņu biezenī. Tie lieliski saderēs kopā ar kartupeļiem un burkāniem. Senos laikos pastinaku uzlējumu lietoja depresijas ārstēšanai. Šī vērtīgā sakne satur ēteriskās eļļas, kas paaugstina fizisko un seksuālo aktivitāti. Pastinaks palīdz arī no organisma izvadīt lieko šķidrumu, jo 100 g pastinaka saknes satur 529 mg kālija. Šā auga sakne satur arī daudz fosfora, magnija un C vitamīna, tajā ir arī nātrijs, dzelzs, hlors, B grupas vitamīni, karotīns un PP vitamīns. Pastinaka sakni ieteicams lietot uzturā cilvēkiem, kuri cenšas notievēt, jo 100 g saknes satur tikai 47,6 kcal un nesatur ne grama ogļhidrātu. ◆
Iepazīst burkāna brālēnu
00:00
01.12.2020
59