Pirmdiena, 22. decembris
Saulvedis, Saule
weather-icon
+2° C, vējš 0.89 m/s, Z vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Iepazīstina ar Latvijas sieriem un darba iespējām nozarē

Aizkraukles Profesionālajā vidusskolā aizvadīts “Siera kluba” organizētais seminārs. Pēc dažādu pārtikas uzņēmumu vadītāju lekcijām jaunieši degustēja gandrīz 20 dažādu siera veidu. “Siera kluba” rīkotās tikšanās izglīto par plašo siera nozari un ir atgādinājums jauniešiem par darba iespējām piena pārstrādes nozarē.

“Siera klubs” šādus pasākumus organizē mācību iestādēs, lai tiktos ar nākamajiem pavāriem, sniegtu topošajiem speciālistiem ieskatu jaunajā produkcijā. Skolēniem bija iespēja tikties ar piena pārstrādes uzņēmuma “Lazdonas piensaimnieks” vadītāju Elvīru Utināni un nogaršot gandrīz 20 siera veidu.
“Degustācijā biji divi “Lazdones piensaimnieka” izcilie, senie sieri — baltais un ķimeņu jeb jāņusiers. Pamazām tiek apgūti arī jauni sviesta veidi. Degustācijā bija četru veidu uzņēmuma ražotais sviests — ar apelsīniem, ar oregano un kaltētiem tomātiem, melno sāli, kā arī ar sāli, kas samaisīts ar kadiķogām. Sviests ir viens no stiprākajiem un dārgākajiem piena produktiem kopš senseniem laikiem. Biezpiens Latvijā ir zināms kopš 16. gadsimta, savukārt pirmās ziņas par sviestu ir no 14. gadsimta. Mūsdienās tam ir dažādas piedevas, kas topošajiem pavāriem ir aktuāli. Degustācijā jaunieši uzzināja par sietajiem, pusmīkstajiem, mīkstajiem sieriem, krēmsieru un zaļo sieru.  Cilvēkam ir vajadzīga dažādība, tostarp siera izvēlē. Uz galda bija arī jaunais “Smiltenes piena” siers “Smiltene”, kas tapis par godu Smiltenes 100. jubilejai. Tas ir izcils siers, kas nogatavināts astoņus mēnešus. Cilvēkam dienā vēlams apēst 100 gramu siera, jāizdzer glāze piena un tikpat skābpiena dzēriena, tad būs uzņemta diennakts kalcija deva,” stāsta Vanda Davidanova, “Siera kluba” valdes priekšsēdētāja. Degustācijā bija arī citu ražotāju, tostarp “Jaunpils pienotavas” zelta un kūpinātais siers. “Limbažu piens” gatavo īstu cieto sieru “Sole Grosso”, kas tiek nogatavināts gadu, to negriež ar nazi, bet lauž.
“Siers ir veselīgs produkts, tas ir bagātīgs kalcija avots. Lai izvairītos no osteoporozes, kalcija tablešu vietā jālieto siers,” stāsta Vanda Davidanova. Uz degustāciju galda sava vieta bija arī biezpiena pīrādziņiem un plātsmaizei. Biezpiens Eiropā ir mazpazīstams, turpretī Latvijā iecienīts produkts.
Pēc degustācijas notika Kristīnes Bratkas, restorāna “Efeja” šefpavāres, meistarklase skolas mācību virtuvē. ◆

Fakts
Latvijā siera patēriņš pieaug. 2002. gadā siera patēriņš uz vienu cilvēku bija 6,8 kilogrami, pērn tas bija 22,1 kilograms. Kamēr citās nozarēs saražotais apjoms sarūk, pieprasījums pēc siera pieaug. Šī gada pirmajā pusgadā saražotais siera daudzums audzis par 5%.

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.