Pirmdiena, 22. decembris
Saulvedis, Saule
weather-icon
+0° C, vējš 2.38 m/s, Z vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Pēc ķirbjiem liels pieprasījums

Klintainiete Veronika Kada­kovska ik pa laikam cenšas dažādot stādījumus savā piemājas dārzā. Ķirbji audzēti arī iepriekš, bet lielākā laukā nu jau kādus desmit gadus. Šīs sezonas bagātīgo un krāsaino ražu ievērojuši pat garāmbraucēji.

Veronika stāsta, ka ķirbjiem atvēlētas dažas vagas lauka vienā malā. Nekādu īpašo kopšanu vai speciālu mēslojumu tie neprasa — iesēj vagās, divas reizes vasarā izravē un ļauj augiem darīt savu darbu. Vienbrīd gan šķitis, ka nekas prātīgs šogad nebūs, jo lapas vien augušas, tomēr vēlāk parādījušies arī bumbuļi. Par ražu nevar sūdzēties katru gadu, un arī šoreiz izaudzis daudz. Nav varbūt tādu īpaši lielu eksemplāru kā citreiz, toties ar mazākiem vieglāk tikt galā. Lai visu novāktu, vajadzējis divas dienas.
Visus šos desmit gadus klintainietes ķirbjiem ir savi pastāvīgie pircēji, un tie nav tikai vietējie, bet arī cilvēki no Ikšķiles, Rīgas, Ropažiem un citurienes. Tas mani patiesi izbrīna, jo šķiet, ka šī oga ir katrā dārzā un cilvēkiem vairāk tīk tos izaudzēt, lai arī paši tik daudz nespēj izlietot. Varbūt Veronikai ir kāda īpaša šķirne? Viņa teic, ka nē. No šķirnēm ir muskatķirbis, bet pārējie visparastākie, kādi laukos ir vai katram.
Vieni iegādājas ķirbjus ēšanai, citi sulai vai lopu azaidam. Vairāki jau aizrunāti Halovīna svētkiem rudenī. Informāciju, ka ķirbju raža jau nobriedusi, viņa ievieto sludinājumu portālā vai “Staburagā”, un interese ir. Pastāvīgie klienti pat no tālienes brauc gadu gadiem. Šogad lauka malā sakrauto ķirbju kaudzes cilvēki pamana jau iztālēm un iebrauc mājas pagalmā, lai nofotografētos pie šīm lielajām ogām un kādu arī iegādātos.
Ķirbju ēdieni iecienīti arī pašu mājās, un ziemai no tiem gatavo dažādus salātus, kas ir laba piedeva ēdienreizēs. Veronikas iecienītākās salātu receptes sastāvdaļas ir vienkāršas — ķirbji, burkāni, āboli un nedaudz ķiploka. Ik gadu izmēģināts arī kas jauns, ko iesaka citi, jo ķirbjus var pagatavot visdažādākos veidos.
Turpat dārzā izauguši arī arbūzi un melones. Augļi nav lieli, bet sulīgi un saldi. Arī tie neprasīja īpašu kopšanu un ir interesantāki un citādāki nekā ierastie dārzeņi un augļi. Arī viss pārējais dārzā šogad audzis labi — liela raža bijusi gan gurķiem, gan tomātiem un zemenēm. Tikai kartupeļiem tā bija uz pusi mazāka nekā pērn. ◆

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.