Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-5° C, vējš 2.96 m/s, A-ZA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Biedrības “Siera klubs” konkursā iegūst trešo vietu

Aizkraukles Profesionālās vidusskolas ēdināšanas pakalpojumu programmas trešā kursa audzēkne Madara Kleva piedalījās biedrības “Siera klubs” orga­nizētajā konkursā “Latvijai — mans Jāņu siers”, kurā ieguva trešo vietu. Pateicoties jaunajām prasmēm, šogad Madara Līgo svētkos galdā cels pašsietu sieru.


Konkursam Madaru sagatavoja skolotāja Dzintra Ciša. Jaunietei šī bija pirmā konkursu pieredze. Viņa bija satraukusies, bet jūtas apmierināta ar paveikto. Madara konkursā piedalījās, lai gūtu pieredzi, un trešā vieta ir patīkams pārsteigums.
Šogad konkurss bija nedaudz neierastāks, jo nenogatavināto biezpiena sieru konkursa dalībnieki gatavoja katrs savā skolā. Konkursanti tikās Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā, izdekorēja savu pagatavoto jāņusieru un prezentēja to. Viņi gatavoja pēc vienas receptes, iznākums bija atšķirīgs no izmantotajām sastāvdaļām, vai tās ir veikalā pirktas vai lauku vistu olas un paša gatavošanas procesa. “Lauku vistu olas sieram piešķir spēcīgāku krāsu. Es izmantoju lauku olas, un mans siers bija visdzeltenīgākais no visiem. Žūrija vērtēja garšu un smaržu, vislielāko punktu skaitu piešķīra par prezentāciju,” stāsta Madara. Jauniete jāņusieru prezentēja, ģērbusies tautastērpā, kas šajā konkursā noteikti bija ieguvums. Siera pagatavošanai Madara izmantoja vājpiena biezpienu un pienu, mājas olas, sāli un ķimenes. “Vājpiena biezpienu izberž caur sietu, pienu uzsilda līdz 80 grādiem. Pienam pievieno izberzto vājpiena biezpienu, maisa, līdz atdalās sūkalas. Lai tiktu vaļā no liekā mitruma, masu izspiež caur mitru marlīti. Tad katlā, kurā ir sviests liek masu, pievieno sakultas olas ar sāli un ķimenēm un visu maisa, līdz veidojas siera masa un saturs atlīp no katla malām. Masu liek samitrinātā marlē, izveido formu un nosien. Sieram pāris stundu kārtīgi jāatdziest. Šajā laikā siers sacietē un nostiprinās tā forma,” par siera gatavošanas procesu stāsta Madara.
Tā taps jauna tradīcija — šogad Madara galdā cels pašgatavotu sieru. Siers ir universāls tajā ziņā, ka labi sader ar daudziem citiem produktiem. Madara stāsta, ka tas labi garšos gan uz maizes, gan kopā ar augļiem, zemenēm, vīnogām un daudz ko citu. ◆

Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.