Otrdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva
weather-icon
+-4° C, vējš 1.34 m/s, Z-ZA vēja virziens
Staburags.lv bloku ikona

Garšīgs un veselīgs veids, kā iesākt dienu piecās minūtēs

Pirms mēneša daudzi ļāvās masu psihozei un veikalos vairumā pirka griķus, rīsus un makaronus. No šiem produktiem, protams, arī var pagatavot garšīgus un sātīgus ēdienus. Taču pavasarim piestāv kas gaisīgāks un vitamīniem bagātāks. Ņemot vērā, ka tagad daudz biežāk cilvēki uzturas mājās, arī virtuvē notiek eksperimenti. Draudzenes smejoties saka, ka drīz būs kļuvušas par profesionālām pavārēm un savus kulināros šedevrus atrāda sociālajos tīklos. Šis laiks patiešām ļauj ikdienas maltītes padarīt daudzveidīgākas, ieviest jauninājumus un izmantot tos virtuves piederumus, kas steidzīgajā ikdienā bija nolikti dziļākā plauktā. Viens no tiem ir blenderis. Es to saucu par brīnumdari, jo ar blendera palīdzību piecās minūtēs var pagatavot restorānu cienīgus smūtijus un kokteiļus visiem dienas cēlieniem. Jāatzīst, ka vēl pirms dažiem gadiem uz smūtijiem raudzījos skeptiski, jo tie saistījās ar ko negaršīgu. Taču tas bija ļoti maldīgs priekšstats, kas izzuda brīdī, kad sāku tos gatavot. Garšas un recepšu daudzveidība ir tik liela, ka katrs sev var atrast labāko risinājumu garšīgai dienai visai ģimenei. Šis ir brīdis, kad gatavošanas procesu var pārņemt jūsu bērni vai mazbērni, līdz ar to viņiem baudīšanas prieks dubultosies. Jums piedāvātajās receptēs pie sastāvdaļām ir norādīti arī ledus gabaliņi un linsēklas. Gan vienu, gan otru var neiekļaut receptē. Visuzmanīgāk iesaku rīkoties ar linsēklām, jo gaume atšķiras. Ja garšo linsēklas, droši tās pievienojiet pārējām sastāvdaļām, bet, ja ne visai, tad labāk izvairieties.

Atsvaidzinošs apelsīnu smūtijs ar C vitamīnu un olbaltumvielām

Sastāvdaļas:
1/3 gatava avokado
1/2 banāna
ēdamkarote ar kaudzi olbaltumvielu
jeb proteīna pulvera ar šokolādes garšu
1 glāze piena (mandeļu, rīsu, sojas, kaņepju,
kokosriekstu)
1 ēdamkarote kaņepju sēklu
sauja ledus gabaliņu
1 ēdamkarote linsēklu

Pagatavošana:
Ieber visas sastāvdaļas traukā un blendē līdz viendabīgai konsistencei. Lai ērtāk būtu pagatavot smūtiju, avokado iesaku sagriezt gabaliņos.

Padoms:
Olbaltumvielu pulverus var iegādāties parastā pārtikas veikalā un tos visbiežāk var atrast plauktos pie eko produktiem. Šokolādes nudien būs garšīgs, un to varēsiet izmantot arī citos kokteiļos. Ja to nav iespējams iegādāties, receptē norādītā pulvera un piena vietā var izmantot Smiltenes “Piena spēku” ar šokolādes garšu.

Šokolādes un avokado olbaltumvielu kokteilis

Sastāvdaļas:
1/4 glāzes apelsīnu sulas
1 apelsīns (nomizots)
1/2 glāzes vaniļas grieķu jogurta
1 glāze kubiņos sagrieztu persiku (vēlams saldētu)
1 banāns
Pagatavošana:
Blenderī liek sagrieztu apelsīnu, banānu un persikus, pievieno grieķu jogurtu un apelsīnu sulu un blendē.
Padoms:
Šo krēmīgo un viegli saldo smūtiju var dekorēt ar ceturtdaļu apelsīna šķēlītes. Pasniedz uzreiz.

Persiku smūtijs

Sastāvdaļas:
2 glāzes persiku šķēļu (saldētas vai svaigas)
240 ml piena (mandeļu, kokosriekstu vai parastā)
1 tējkarote kanēļa
1 tējkarote vaniļas
3 ēdamkarotes pilngraudu auzu pārslu
1 ēdamkarote linsēklu
1—2 ēdamkarotes medus (ja garšo salds, tad divas ēdamkarotes)
Pagatavošana:
Blenderī ieber persiku šķēles, lej glāzi izvēlētā piena, pievieno vaniļu, auzu pārslas, linsēklas un medu. Sablendē līdz vienmērīgai masai. Pievienojiet papildu pienu pēc nepieciešamības, lai sasniegtu vēlamo konsistenci un izbaudiet!

Ēdienreize bez gaļas

Jau kopš 2003. gada Amerikā ir ieviesta kustība par “meatless Monday” jeb pirmdiena bez gaļas. Šīs kustības mērķis ir iedrošināt amerikāņus sākt nedēļu veselīgāk un samazināt gaļas patēriņu ikdienā. Par dārzeņu labajām īpašībām mūsdienās jau vairāk neviens nešaubās. Un dārzeņu ikdienā nekad nevar būt par daudz. Tā ir visvērtīgākā uzkoda starp ēdienreizēm, un no dārzeņiem arī ir iespējams pagatavot gardu ēdienreizi. Lai maltīte būtu sātīga, iesaka pievienot augu izcelsmes olbaltumvielas (pupiņas, lēcas, sojas izstrādājumus), kā arī riekstus. Kad tad, ja ne tagad, pavasarī, ir īstais brīdis ieviest veselīgu paradumu un vienu dienu nedēļā iztikt bez gaļas?!
EVAs LANKAs
teksts un foto
Dārzeņi ar Indijas riekstiem
Mans novērojums — ja dārzeņus sagriež salmiņos, nevis sarīvē vai sagriež gabaliņos, maltīte izskatās vairāk austrumnieciska. Tie paši ierastie dārzeņi kļūst acij tīkamāki un liekas garšīgāki. Iesaku pamēģināt! Šo maltīti izvēlējos papildināt ar Indijas riekstiem, kas dos interesantu garšas kombināciju.
Sastāvdaļas 4—5 porcijām:
100 g Indijas riekstu
1 sīpols
2—3 daiviņas ķiploka
2 vidēja lieluma burkāni
mazais cukīni
½ paprikas (var arī veselu)
mazā bundža tomātu savā sulā
garšvielas pēc vēlēšanās (sāls,
maltie pipari, saldās paprikas
pulveris, garšvielu maisījums
dārzeņiem)
Riekstus sakapā smalkākos gabaliņos un apgrauzdē uz sakarsētas pannas, tad noliek malā. Sagriež smalki sīpolu un ķiploku, apcep uz sakarsētas pannas. Pievieno smalkos salmiņos sagrieztus burkānus un cep kopā ar sīpolu un ķiploku. Kad tie ir kļuvuši mīkstāki, pievieno salmiņos sagrieztu papriku un cukīni. Regulāri maisot, sautē, līdz dārzeņi mīksti. Tomātus savā sulā sablendē, pievieno klāt dārzeņiem. Pieber arī garšvielas un riek­stus. Nedaudz pasautē. Pasniedz kopā ar rīsiem vai nūdelēm. Saldskābo garšu cienītājiem iesaku pievienot arī klāt gabaliņos konservētu ananasu.
Zaļā biezzupa
Biezzupas ir sātīgs un sildošs ēdiens. Lai arī tās vairāk piestāv rudenim, tomēr arī pavasarī ir drēgnas dienas, kad vislabākais pēc garas pastaigas ir bļodiņa sildošas zupas. Tās pagatavošanas gaita ir pavisam vienkārša, arī dārzeņu proporcijas un daudzumu katrs var ņemt pēc savas vēlēšanās. Šai zupai zaļie dārzeņi piešķirs pavasarīgi zaļu nokrāsu.
Katlā ar biezu apakšu sakarsē nedaudz eļļas un apcep smalki sagrieztu sīpolu, ķiploku un sarīvētu burkānu. Pēc tam pievieno dārzeņu buljonu vai ūdeni, liek klāt sagrieztu kartupeli, brokoli, zaļos zirnīšus. Kad dārzeņi gandrīz mīksti, var pielikt klāt arī Kalē jeb lapu kāpostu. Pavāra. Zupu beigās sablendē un iebiezina ar kausēto sieru vai krēmsieru. Pasniedz kopā ar kaltētiem sīpola gabaliņiem, apgrauzdētām sēkliņām.
Salāti ar turku zirņiem
Turku jeb auna zirņi ir bagāts olbaltumvielu avots — 100 grami zirņu satur 19 gramus olbaltumvielu. Bagāti ar kāliju, nātriju un kalciju. Diezgan universāls produkts, jo izmantojams gan zupās, gan salātos, kā arī desertos, piemēram, cepot brauniju. Iesaku pagatavot salātus no diviem superproduktiem — kvinojas un turku zirņiem.
Ja izmanto konservētus zirņus, vispirms nolej no tiem šķidrumu un noskalo tos aukstā ūdenī. Nedaudz nosusina. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Uz pannas kārto zirņus, pārber tos ar sāli, pipariem un saldās paprikas pulveri. Cep kādas 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Starp citu, šī ir arī lieliska uzkoda kino vakariem un noteikti vērtīgāka nekā ierastie čipsi vai veikala popkorns.
Kamēr zirņi grauzdējas, izvāra 100—150 gramus kvinojas. Pēc tam atdzesē. Smalki sagriež sīpolu, papriku un gurķi. Visas sastāvdaļas samaisa, pievienojot klāt nedaudz olīveļļas, citrona sulu (var arī ābolu etiķi), sāli un piparus pēc garšas. Salātus var papildināt arī ar


Staburags.lv bloku ikona Komentāri

Staburags.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.