Cik olu drīkst apēst Lieldienās un vai veikalā nopērkamās krāsas var būt kaitīgas veselībai, vaicājām uztura speciālistei Santai Grietiņai.
— Olas ir veselīgs produkts, tās satur olbaltumvielas, B grupas vitamīnus, cinku, selēnu un D vitamīnu. Tomēr olas dzeltenums satur arī daudz holesterīna (aptuveni 200 mg). Olu lietošana uzturā ir daudz pētīta, un pētījumu rezultāti ir ļoti pretrunīgi. Ir pētījumi, kuri apgalvo, ka olu ēšana palielina sirds slimību risku, bet ir arī pētījumi, kas parāda, ka olas droši var lietot uzturā, un tas neietekmē negatīvi mūsu veselību. Olas uzturā droši var lietot līdz vienai dienā jeb septiņas olas nedēļā. Tie, kuriem ir paaugstināts holesterīna līmenis, nedēļā drīkst apēst līdz trīs olu dzeltenumiem. Protams, jāņem vērā vispārējais dzīvesveids, vai cilvēks ēd veselīgi, ir fiziski aktīvs un nesmēķē. Holesterīna līmeni ļoti daudz ietekmē arī ģenētika, līdz ar to būs cilvēki, kuriem olu lietošanai uzturā būs jāpievērš vairāk uzmanības. Lieldienās olas var apēst vairāk nekā ikdienā — trīs līdz četras. Pārspīlēt nevajadzētu, jo pārāk daudz apēstās olas var radīt smaguma sajūtu, sliktu dūšu un caureju.
Ja salīdzina ķīmiskās krāsas un dabiskās krāsošanas metodes, tad labāk izvēlēties otro variantu, jo, izmantojot ķīmiskās krāsas, var rasties kāda alerģiska reakcija. Mēs ģimenē vienmēr izmantojam tikai dabiskās sastāvdaļas — krāsojam olas sīpolu mizās vai mellenēs, jo šāds variants šķiet pieņemamāks. ◆